Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Toezicht en handhaving: kinderopvang kan tekortkomingen vaker zelf herstellen

Het algemene beeld van toezicht en handhaving in de kinderopvang in 2019 is positief. Dat leidt staatssecretaris Van 't Wout af uit het Landelijk rapport toezicht en handhaving kinderopvang. Volgens hem is dit mede te danken aan de werkwijze herstelaanbod, die kinderopvangorganisaties de ruimte geeft om tekortkomingen nog voor het afsluiten van de inspectie te herstellen.
© djoronimo / stock.adobe.com

Uit het rapport blijkt dat gemeenten net als in voorgaande jaren hun wettelijke taken over het algemeen goed uitvoeren. Zo houden de gemeenten het Landelijk Register Kinderopvang (LRK) goed bij en handelen zij vrijwel alle aanvragen voor nieuwe voorzieningen tijdig af.

Ook valt op dat nagenoeg alle verplichte inspecties bij kindercentra en gastouderbureaus zijn uitgevoerd. Daarnaast voeren gemeenten hun handhavingstaak naar behoren uit. Bij het merendeel van de tekortkomingen treden zij handhavend op.

Werkwijze herstelaanbod

Gemeenten en GGD’en zijn in 2019 op grote schaal gaan werken met de werkwijze herstelaanbod. Deze werkwijze moet kinderopvangorganisaties de ruimte te geven om tekortkomingen nog voor het afsluiten van de inspectie te (laten) herstellen.

Bij meer dan de helft van de onderzoeken met tekortkomingen doen de gemeenten een herstelaanbod richting houders. En dat heeft effect, want de overgrote meerderheid van de tekortkomingen wordt hiermee nog voor het afsluiten van het inspectietraject hersteld.

Handhavingsadviezen

Daarnaast blijkt dat de gemeenten de handhavingsadviezen van de GGD-toezichthouders goed oppakken. Waar nodig zet de gemeente handhaving in om tekortkomingen te laten herstellen. In 2018 zetten gemeente nog relatief vaak beredeneerd geen handhaving in bij IKK-voorwaarden, om houders zo de tijd te geven om aan de nieuwe kwaliteitseisen te wennen. In 2019 handhaaft de gemeente vaker bij tekortkomingen op IKK-voorwaarden.

Voorschoolse educatie

Ook is te zien dat de kinderopvang gewend begint te raken aan de nieuwe kwaliteitseisen vanuit de Wet IKK en het Besluit basisvoorwaarden kwaliteit voorschoolse educatie. In 2019 zijn aanzienlijk minder tekortkomingen op deze nieuwe voorwaarden geconstateerd dan in 2018.

De meeste tekortkomingen worden geconstateerd bij kinderdagverblijven en de buitenschoolse opvang (respectievelijk 35 en 31 procent), de minste bij de gastouderopvang (23 procent). Vooral de inhoud van het pedagogisch beleidsplan en het opleidingsplan voorschoolse educatie blijken aandachtspunten.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.