Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Toeslagaffaire: ook frauderende ouders krijgen 30.000 euro

Het kabinet gaat de slachtoffers van de toeslagaffaire versneld compenseren. Dat heeft tot gevolg dat ook ouders die daadwerkelijk hebben gefraudeerd en die daarvoor soms zelfs zijn veroordeeld, aanspraak maken op een compensatie van 30.000 euro. Staatssecretaris Van Huffelen zegt dat niet te vermijden is.
Staatssecretaris Alexandra van Huffelen. Foto D66

Dat blijkt uit een artikel in de Volkskrant. De vergoeding aan de ouders moet voor 1 mei plaatsvinden en dan is slecht oppervlakkige controle mogelijk, aldus Van Huffelen.

Sinds de aankondiging van de 30 duizend euro-regeling is het aantal mensen dat aanspraak maakt op schadevergoeding meer dan verdubbeld, naar ruim twintigduizend, zei Van Huffelen woensdag in de Tweede Kamer. Dat aantal zal nog verder oplopen, want gedupeerden kunnen hiervoor nog tot 1 januari 2024 bij de overheid aankloppen.

Tweede Kamer: geen bezwaar

Van Huffelen erkent dat er waarschijnlijk onterechte uitkeringen gaan plaatsvinden. Volgens haar moet het kabinet nu eenmaal kiezen tussen snelheid en zorgvuldigheid en zijn die twee moeilijk verenigbaar. Een meerderheid van de Tweede Kamer neemt het voor lief dat een deel van de ouders een schadevergoeding krijgt waarop zij geen recht hebben.

Het ministerie van SZW en de Belastingdienst zijn bezig met een programma om de dienstverlening rondom de kinderopvangtoeslag te verbeteren en het aantal hoge terugvorderingen terug te dringen. Met het aanleveren van gegevens aan de Belastingdienst over de afgenomen uren levert de kinderopvangsector een essentiële bijdrage. Lees het hele verhaal

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.