Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Toename van werkdruk in de kinderopvang

Toename

Zowel werknemers als werkgevers ervaren een toename van werkdruk in de kinderopvang. Ruim driekwart van de werknemers in de kinderopvang vindt de grote mate van verantwoordelijkheid belastend voor zijn of haar werk. Het verzuim is iets toegenomen in 2011 vergeleken met het verzuim in 2010.

Dit blijkt uit een onderzoek van FCB in samenwerking met de brancheorganisatie en de vakbonden. Zij beoordeelden personeelssamenstelling, in- en uitstroom, werkgelegenheid, verzuim en werkdruk in alle zorg- en welzijnbranches, waaronder de kinderopvang.

Overwerken
Opvallend is ook, dat de duur van het verzuim is toegenomen in 2011. Medewerkers die langer dan twee weken ziek waren in 2011, geven aan dat lichamelijke klachten door arbeidsomstandigheden en een te hoge werkdruk belangrijke oorzaken waren van hun verzuim. 28 Procent van de werkgevers ziet dat er meer wordt overgewerkt dan voorheen en twee op de vijf werkgevers krijgen hierover klachten.

Overschot van medewerkers
Wat betreft de werkgelegenheid in de sector, ziet het er voor de komende jaren niet goed uit. Het FCB verwacht zeker nog tot en met 2015 een afname van in totaal vijfduizend fte’s. Er zullen overschotten op de arbeidsmarkt ontstaan, omdat afgestudeerden, zij-instromers, herintreders etcetera om meer werk vragen dan er is. De verwachting is dat er een overschot komt van 14.000 tot 18.000 medewerkers.

Jonge sector
Ondanks de vooruitzichten zijn medewerkers over het algemeen tevreden tot zeer tevreden over hun werk. Dit antwoordt 78 procent. In totaal werkten er op 1 januari 2012 97.000 medewerkers in de kinderopvang. Van hen is 96 procent vrouw en de gemiddelde leeftijd in de sector is jong vergeleken met andere sectoren: 35 jaar.

In- en uitstroom
Een werknemer werkt gemiddeld 5,7 jaar in de kinderopvang. In totaal stroomden er in 2011 21.000 medewerkers in.  Dit waren veelal starters, mensen uit een andere kinderopvangorganisatie of herintreders vanuit een andere branche. Als medewerkers vanuit een andere sector komen, dan is dat vaak de gehandicaptenzorg, de welzijnssector of de verpleging en verzorging. Andersom zijn dit ook de sectoren waarnaar de meeste kinderopvangmedewerkers weer uitstromen.

Lees meer op de website van FCB >>

Bron: FCB Dienstverlenen in Arbeidsmartvraagstukken
ANP Photo, Koen Suyk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.