Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Toekomst werkgelegenheid Kinderopvang onzeker’

Hoe ontwikkelt de werkgelegenheid in de kinderopvang zich de komende jaren? Nog altijd heeft de sector te maken met vraaguitval en een personeelsoverschot. De ontgroening van de bevolking (krimp) maakt de toekomst van de sector onzeker. Het slechte baanperspectief is niet goed voor het imago van de kinderopvang.
'Toekomst werkgelegenheid Kinderopvang onzeker'
Foto: ANP

In het rapport ‘Arbeid in Zorg en Welzijn 2014’ beschrijft het Ministerie van VWS de stand van zaken op de arbeidsmarkt in de zorg- en welzijnbranche. Ondanks de vergrijzing verwachten de onderzoekers op korte termijn nog geen groei van werkgelegenheid in de zorg. Voor 2015 wordt uitgegaan van een daling en daarna van een beperkte stijging.

Imago kinderopvang

Voor de kinderopvang is het toekomstbeeld nog ‘ongewis’. Er is meer overheidsbudget voor de kinderopvang, maar het aantal faillissementen stijgt nog steeds. De effecten van eerdere bezuinigingen hebben mogelijk nog langere tijd invloed op de sector. Het slechte baanperspectief is slecht voor het imago van de kinderopvang. Daardoor kan er een tekort ontstaan aan mensen die voor een pedagogische opleiding kiezen.

Werk-naar-werk

Niet veel werknemers durven nu makkelijk van baan te veranderen, concludeert het ministerie. Een deel van hen heeft bovendien niet de vaardigheden die in de toekomst nodig zijn. Een ander deel zal binnen de instelling van positie veranderen of ergens anders moeten gaan werken. Werkgevers moeten er daarom met een van-werk-naar-werk-traject voor zorgen dat de werknemers meer mobiel worden.

Kinderopvangtoeslag

De afgelopen periode zijn diverse maatregelen genomen om de uitgaven aan de kinderopvangtoeslag (KOT) beheersbaar te houden. Tegelijkertijd is er meer aandacht voor verbetering van de (pedagogische) kwaliteit van de kinderopvang. In de Rijksbegroting 2014 is weer extra geld opgenomen voor verhoging van de kinderopvangtoeslag. Of dit leidt tot een stabilisatie in de branche is nog onbekend.

Ontgroening

Een complicerende ontwikkeling voor de toekomst van de kinderopvangbranche is de ontgroening van de bevolking. Dit zal leiden tot een dalende vraag in bijvoorbeeld de kinderopvangbranche, kraamzorg en jeugdzorg. Ook neemt de potentiële instroom in het relevante beroepsonderwijs op de langere termijn af. De uitwerking van de ontgroening verschilt sterk per regio.

Bekijk het complete rapport hier:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.