Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tips voor alternatieve ouderraadpleging kinderopvang

Marianne Velsink
BOinK, de belangenvereniging voor ouders, besteedt met een brochure en webpagina aandacht aan de alternatieve ouderraadpleging in de kinderopvang. In de Wet staat namelijk niet letterlijk waaraan zo’n orgaan moet voldoen.
Foto: iStock

De meeste kinderopvanglocaties lukt het om een oudercommissie te vormen. Dit is ook verplicht. De oudercommissie heeft adviesrecht over een aantal belangrijke zaken zoals het uurtarief en de pedagogische kwaliteit. Maar voor kleine organisaties is er in de regelgeving ruimte overgelaten om ouderinspraak anders te regelen. Dit is te lezen in de Wet versterking positie ouders kinderopvang en peuterspeelzalen die in januari 2016 in werking is getreden.

Voorwaarden

Dat betekent niet dat alle kleine organisaties mogen kiezen voor de vaak minder arbeidsintensieve ouderraadpleging. Daar zijn voorwaarden aan gesteld. Zo mag een organisatie maximaal 50 kinderen opvangen en in het geval van een gastouderbureau mogen er maximaal 50 gastouders aangesloten zijn. Daarnaast moet de organisatie aantoonbaar maken dat het zich heeft ingespannen om een oudercommissie in te stellen en waarom het niet gelukt is. Ook als de alternatieve ouderraadpleging wel is gelukt, moet een organisatie zich blijven inspannen om een oudercommissie te organiseren.

Voorbeelden

Omdat in de wetgeving niet is uitgelegd hoe een alternatieve ouderraadpleging eruit moet zien, heeft BOinK een brochure samengesteld die daar een beeld van schetst. Daarin staan voorbeelden van alternatieve ouderraadpleging, bijvoorbeeld via digitale middelen zoals een forum, via projectgroepen, tijdens haal- en brengmomenten of tijdens een ouderavond. Verder is het ook mogelijk om voor de ouderraadpleging samen te werken met andere organisaties of locaties.

Adviesrecht

Onderwerpen waarover ouders mee moeten praten zijn onder andere de openingstijden, algemeen voedings- en gezondheidsbeleid, het wijzigen van de tarieven, beleid rondom voorschoolse educatie en het pedagogisch beleid. Dit adviesrecht is in de wet Kinderopvang opgenomen.

Bekijk hier de webpagina van BOinK over alternatieve ouderraadpleging


Oudercommissies hebben adviesrecht over veranderingen in het beleid naar aanleiding van de Wet IKK. Hoe zit dat precies? Lees meer


 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.