Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tientallen gedupeerden van toeslagenaffaire willen aangifte doen van discriminatie

Tientallen gedupeerden van de toeslagenaffaire hebben zich bij advocaat Anis Boumanjal gemeld nadat maandag bekend werd dat hij namens drie personen aangifte doet wegens discriminatie door ambtenaren van de Belastingdienst. Zij willen zich graag aansluiten bij de aangifte, meldt de advocaat.
aangifte toeslagenaffaire
Afbeelding van Bruno /Germany via Pixabay

Het Openbaar Ministerie (OM) maakte vorig jaar bekend geen aanleiding te zien om strafrechtelijk onderzoek te doen. Zo was niet vast te stellen dat ambtenaren opzettelijk zouden hebben gediscrimineerd. Volgens Boumanjal is een recent onderzoek van accountantsbureau PwC echter reden om dit strafrechtelijk onderzoek alsnog uit te voeren.

Gegevens over etnische identiteit

Uit het onderzoek van PwC blijkt volgens de advocaat dat individuele ambtenaren handmatig gegevens over etnische identiteit en religie hebben toegevoegd aan het fraudeopsporingssysteem van de Belastingdienst. Volgens de ambtenaren zouden dit risicofactoren zijn voor fraude. Daarmee zouden zij moedwillig discrimineren, aldus de advocaat.

De drie gedupeerden die Boumanjal nu vertegenwoordigt, zijn twee ouders die slachtoffer zijn geworden in de toeslagenaffaire en de eigenaar van een gastouderbureau dat van fraude is beschuldigd. De komende tijd zullen de gegevens worden verzameld van alle gedupeerden die willen aanhaken.

Toeslagenaffaire

De toeslagenaffaire leidde in januari vorig jaar tot de val van het vorige kabinet. De gevolgen van het schandaal zijn enorm geweest voor gedupeerden. Zo zijn er minstens 1100 kinderen uit huis geplaatst. In totaal leden 70.000 kinderen schade. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Sinds de toeslagenaffaire aan het licht is gekomen wil de politiek er alles aan doen om herhaling te voorkomen. Naast het afschaffen van het kinderopvangtoeslagsysteem, wil het kabinet met deze maatregelen ervoor zorgen dat dit nooit meer gebeurt.

Mede door de toeslagenaffaire en de gevolgen hiervan voor gedupeerden heeft het kabinet besloten om het kinderopvangtoeslagsysteem te vervangen door een systeem waarbij kinderopvangorganisaties rechtstreeks de toeslag ontvangen. Alle ouders zouden dan voor 95 procent vergoed worden in hun kinderopvangkosten. Maar EenVandaag meldt dat volgens Kamerleden en experts dat in deze kabinetsperiode hoogstwaarschijnlijk niet gaat lukken. Is dat ook zo? Lees er hier meer over >>

Bron: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.