Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Theatervoorstelling maakt kindermishandeling bespreekbaar voor kinderen

Een interactieve theaterbijeenkomst voor kinderen, ouders en professionals om op een laagdrempelige manier kindermishandeling bespreekbaar te maken: dat is het doel van Stichting Groei Veilig met de nieuwe Schildje Experience. In Hilvarenbeek vindt maandag 8 november de eerste voorstelling plaats.
theatervoorstelling-maakt-kindermishandeling-bespreekbaar-met-kinderen
Foto: Schildje Experience

Jaarlijks hebben zo’n 119.000 kinderen in Nederland te maken met kindermishandeling. Maar hoe weet je als kinderopvangprofessional of een kind opgroeit in een onveilige thuissituatie en hoe ga je vervolgens het gesprek daarover aan met het kind? Dat is best lastig. Stichting Groei Veilig wil, in samenwerking met Fabriek69, met de theatervoorstelling Schildje Experience over kindermishandeling de drempel om dat bespreekbaar te maken, verlagen.

Interactieve voorstelling

Deze interactieve bijeenkomst is bedoeld voor kinderen van 4 tot 8 jaar, ouders en professionals. Stichting Groei Veilig legt uit wat de Schildje Experience inhoudt: “In de praktijk blijkt dat er wel over de kinderen gesproken wordt maar niet met hen omdat ouders en professionals dit lastig vinden. De Schildje Experience is gebaseerd op de uitvoerig onderzochte Schildje methode die in 2017 werd ontwikkeld door Stichting Groei Veilig. Op een speelse en kinderlijke manier leren kinderen tijdens de Schildje Experience over onveilige thuissituaties en ervaren ze dat het niet zo moeilijk is om hierover te praten, dat een onveilige thuissituatie nooit de schuld is van het kind en wat het verschil is tussen kleine geheimen die je voor jezelf mag houden en wat grote geheimen zijn die je altijd met een volwassene moet delen. Na een toneelstuk van Toneelgroep Rauwkost, waarin schildpad Schildje een hoofdrol speelt, maken de kinderen een knutselwerk en leren ze tijdens een emotiebingo over het delen van kleine en grote geheimen.”

In totaal doen er aan het ochtend- en middagprogramma 240 kinderen uit Hilvarenbeek mee. De deelnemende basisscholen zullen in de Week tegen Kindermishandeling (15 tot en met 21 november) ook met het Schildje lespakket gaan werken.

Ouders en professionals

Met de Schildje Experience willen de initiatiefnemers ouders laten ervaren dat zij over onveilige thuissituaties kunnen en mogen praten en bij wie ze hiervoor terecht kunnen. Voor professionals die om het kind staan is een apart programma, gericht op deskundigheidsbevordering. Ze ervaren tijdens de Schildje Experience dat het niet zo moeilijk hoeft te zijn om met kinderen te praten over kindermishandeling, dat praten daarover essentieel is en ook wat zij kunnen doen bij een onthulling van (kinder)mishandeling.

Veiligheid

Stichting Groei Veilig en Fabriek69 zorgen voor een veilige omgeving voor alle deelnemers. Tijdens een voorstelling kunnen er onthullingen zijn. Er zijn medewerkers aanwezig om vragen te beantwoorden tijdens én na de bijeenkomst. Ook zijn er studenten Pedagogiek aanwezig om de kinderen tijdens de experience te ondersteunen.

Lees meer over Schildje >>

Kindermishandeling bij jonge kinderen wordt vaak niet opgemerkt door zorgverleners en andere professionals. Vooral bij baby’s is het aantal gemiste diagnoses hoog, ook bij een medische geschiedenis van niet logisch verklaarbare botbreuken en blauwe plekken. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.