Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Terugvorderen kinderopvangtoeslag mag tot vijf jaar na dato’

Ouders kunnen maximaal vijf jaar na de dato te maken krijgen met een herziening van kinderopvangtoeslag. Na die vijf jaar is de termijn verlopen en mogen ouders een voorschot op kinderopvangtoeslag houden.
Kinderopvangtoeslag vijf jaar later innen.jpg
Tot wanneer mag de Belastingdienst al uitbetaalde kinderopvangtoeslag terugvorderen? - Foto: Fotolia

Dit concludeert advocaat-generaal van de staatsraad Leen Keus. De afdeling bestuursrechtsspraak had zijn hulp ingeschakeld om te bepalen of een herziening aan een uiterste termijn verbonden is.

Aanleiding voor de vraag van de Raad van State zijn zes zaken over teruggevorderde kinderopvangtoeslagen van langer dan vijf jaar terug. Ouders bleken na de ontvangst van voorschotten toch te veel te hebben ontvangen. En werden verrast met de mededeling dat deze bedragen na al die jaren alsnog teruggegeven moesten worden. De Raad van State vroeg zich daarop ook af tot wanneer de Belastingdienst voorschotten terug mag vorderen.

Geen termijnen

In de Algemene wet inkomensafhankelijke regelingen zijn hier geen termijnen aan gekoppeld. De afdeling bestuursrechtsspraak vindt dat een aanvrager binnen bepaalde termijn duidelijkheid moet krijgen over of hij recht had op een toeslag of niet.

Een groep ouders die in 2011 te maken kreeg met forse naheffingen vanwege fraude bij Kindercentrum De Parel, zitten jaren nadien nog steeds op de blaren. Het is te makkelijk om de schuld van deze fraude alleen bij de ouders neer te leggen, vinden Gjalt Jellesma en Marjan ten Hagen. ‘De overheid is ook verantwoordelijk’ Lees meer

Definitieve uitspraak

Het advies van advocaat-generaal Keus is toegestuurd naar alle partijen die bij deze juridische procedure zijn betrokken. Zij kunnen binnen twee weken reageren, daarna zal de afdeling bestuursrechtspraak een definitieve uitspraak doen in de zaak.

Wilt u ouders informeren over deze uitspraak van deze belangrijke advocaat van de Raad van State? Download dan een tekst die u zo kunt kopiëren in uw nieuwsbrief, mailing of kunt printen en op uw prikbord kunt hangen. Download de tekst

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.