
Dit concludeert advocaat-generaal van de staatsraad Leen Keus. De afdeling bestuursrechtsspraak had zijn hulp ingeschakeld om te bepalen of een herziening aan een uiterste termijn verbonden is.
Aanleiding voor de vraag van de Raad van State zijn zes zaken over teruggevorderde kinderopvangtoeslagen van langer dan vijf jaar terug. Ouders bleken na de ontvangst van voorschotten toch te veel te hebben ontvangen. En werden verrast met de mededeling dat deze bedragen na al die jaren alsnog teruggegeven moesten worden. De Raad van State vroeg zich daarop ook af tot wanneer de Belastingdienst voorschotten terug mag vorderen.
Geen termijnen
In de Algemene wet inkomensafhankelijke regelingen zijn hier geen termijnen aan gekoppeld. De afdeling bestuursrechtsspraak vindt dat een aanvrager binnen bepaalde termijn duidelijkheid moet krijgen over of hij recht had op een toeslag of niet.
Een groep ouders die in 2011 te maken kreeg met forse naheffingen vanwege fraude bij Kindercentrum De Parel, zitten jaren nadien nog steeds op de blaren. Het is te makkelijk om de schuld van deze fraude alleen bij de ouders neer te leggen, vinden Gjalt Jellesma en Marjan ten Hagen. ‘De overheid is ook verantwoordelijk’ Lees meer
Definitieve uitspraak
Het advies van advocaat-generaal Keus is toegestuurd naar alle partijen die bij deze juridische procedure zijn betrokken. Zij kunnen binnen twee weken reageren, daarna zal de afdeling bestuursrechtspraak een definitieve uitspraak doen in de zaak.
Wilt u ouders informeren over deze uitspraak van deze belangrijke advocaat van de Raad van State? Download dan een tekst die u zo kunt kopiëren in uw nieuwsbrief, mailing of kunt printen en op uw prikbord kunt hangen. Download de tekst