Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Terugval is groter op het platteland’

Marianne Velsink
Bij de landelijke kinderopvangorganisatie skon is de vraaguitval groter op het platteland dan in de stad. In het Financieele Dagblad (FD) zegt een woordvoerder van skon: ' We merken dat ouders op het platteland gemakkelijker kunnen terugvallen op hun netwerk.'
'Terugval is groter op het platteland'
Foto: ANP Photo

In de stad, en dan vooral in wijken met veel hoogopgeleide tweeverdienders, heeft skon soms nog hier en daar wachtlijsten. Met 200 vestigingen door heel Nederland heeft de organisatie een aardige indruk van waar de klappen het hardst vallen. Behalve op het platteland, komen de klappen ook hard aan in de bso. Daar heeft skon helemaal geen wachtlijsten meer. ‘Die kinderen zijn ouder, zelfstandiger en gaan naar school. Hun opvang is eenvoudiger te organiseren’ aldus de woordvoerder van skon, Diana Philippi in het FD.

Achterstandswijken

Dat het platteland of krimpregio’s het zwaarder hebben dan kinderopvang in de stad, is nog niet bevestigd door cijfers van bijvoorbeeld een ledenraadpleging van de Brancheorganisatie Kinderopvang. Tot nu toe blijkt daaruit dat vraaguitval overal zichtbaar is. Van noord tot zuid en zowel in de stad als op het platteland. De totale vraaguitval bedraagt nu ongeveer 30 procent. Maar kinderopvangorganisaties in de stad maken zich juist zorgen over de sluiting van kinderopvanglocaties in achterstandswijken.

Banenverlies

Kinderopvangondernemers proberen van alles om de klant te behouden. Skon bijvoorbeeld biedt ouders die werkeloos zijn geworden ook na drie maanden korting op kinderopvang. In het FD vertelt een woordvoerder van Kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen dat het activiteitenprogramma flink is uitgebreid, vooral in de schoolvakanties. Desonondanks wordt verwacht dat de vraaguitval z’n piek nog niet heeft bereikt. Tot nu toe zijn 8000 van de ongeveer 80.000 banen in de kinderopvang verloren gegaan, maar de verwachting is dat er eind 2013 nog maar 68.000 banen over zijn.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.