Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tekort pedagogisch medewerkers blijft stijgen tot 2022

Het aantal werknemers in de kinderopvang blijft de komende jaren groeien: van 95.500 werknemers in 2019 tot 100.500 werknemers in 2022. Het personeelstekort neemt in lijn met de werkgelegenheid ook fors toe.

Dit blijkt uit de ‘Arbeidsmarktprognoses Kinderopvang’ van onderzoeksbureau Prismant in opdracht van RegioPlus.

Toename personeelstekort

Uit de berekeningen blijkt dat er anno 2019 een tekort is van circa 3.000 pedagogisch medewerkers en dat dit tekort dreigt op te lopen in 2022 naar 5.300 (laag scenario) tot 8.900 (hoog scenario) pedagogisch medewerkers met een mbo niveau 3+4 opleiding.

In het hoge scenario worden de tekorten van jaar tot jaar bij elkaar opgeteld. In het lage scenario worden de tekorten in een jaar niet volledig meegerekend in de opvolgende jaren. Uit de prognoses blijkt dat er regionale verschillen zijn. Ook is te zien dat de geraamde tekorten niet beperkt zijn tot de Randstad, maar de omvang van het tekort wel in alle regio’s verschillend is.

Verwacht wordt dat de branche groeit tot 2022, maar dat de snelheid waarmee de branche groeit, afneemt.

Achtergrond Arbeidsmarktprognose

In de periode 2014-2017 is door het Ministerie van VWS in het kader van het AZWonderzoeksprogramma geïnvesteerd in de (door)ontwikkeling van een prognosemodel voor de zorg en welzijn: de toekomstverkenning. De opdracht is uitgevoerd door Prismant als onderdeel van de uitvoering van het brede AZW-programma. In het rapport Arbeidsmarktprognoses Kinderopvang zijn op verzoek van het Arbeidsmarktplatform Kinderopvang de uitkomsten voor de Kinderopvang weergegeven.

Lees hier het volledige rapport ‘Arbeidsmarktprognoses Kinderopvang’>>

Bron: Kinderopvang Werkt!

Lees ook: Staatssecretaris Tamara van Ark (SZW) erkent dat het momenteel een lastige uitdaging is voor werkgevers in de kinderopvang om gekwalificeerd personeel te vinden, maar blijft de arbeidsmarktspanning als ‘gemiddeld’ duiden, naar cijfers van het UWV. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.