Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Tegen kinderstemmen kun je juridisch niks beginnen’

Medewerkers en de eigenaar van kinderdagverblijf en bso Het Postkantoor in Voorschoten wachten in spanning af wat het oordeel van de rechter zal zijn in een zaak over geluidsoverlast. Buren van het kinderdagverblijf zeggen zo'n last van lawaai te hebben dat ze een rechtszaak aanspanden. Die verloren ze, maar ze gingen in hoger beroep. Over zes weken is de uitspraak.
'Tegen kinderstemmen kun je juridisch niks beginnen'
Foto: ANP

De buren doen hun beklag over het lawaai in het Algemeen Dagblad. ‘Het was een oase van rust hier, nu is het de hel’, zegt Patricia Wiegmans-Rang (64). Ze is kunstenaar en zegt door de overlast niet meer te kunnen schilderen en lesgeven. Het heeft haar zelfs overspannen gemaakt. Ook haar man heeft last van gillende kinderen, piepknuffelbeesten en kinderen die op deksels slaan. De twee zeggen daarnaast last te hebben van stank door poepluiers en sigarettenrook van medewerkers.

Bestemmingsplan

Kinderdagverblijf/bso Het Postkantoor opende haar deuren op 1 januari 2011. In het bestemmingsplan stond toen nog niks vermeld over het wel of niet mogen vestigen van een kinderopvanglocatie in de straat. Dat veranderde in 2013 toen wél vermeld stond dat kinderopvanglocaties zich in de straat mochten vestigen. Locatie Het Postkantoor zat er toen al twee jaar. Volgens de buren is er toen echter geen omgevings- en parkeeronderzoek gedaan en is het bestemmingsplan dus niet geldig.

Geluidsoverlast in Amsterdam

Geluidsoverlast door kinderen in de kinderopvang is geen onbekend fenomeen. Vooral in Amsterdam leidde dit in het verleden tot klachten van buren en zelfs het treiteren van kinderen. Het hield kinderen van het Amsterdamse kinderdagverblijf De Kleine Mol zelfs een paar weken binnen. Maar ook toen gaf de Raad van State de buurtbewoners geen gelijk. Het Amsterdamse stadsdeel Oud-West kwam in 2010 met maatregelen: per binnenterrein maximaal één kinderopvanglocatie met een buitenruimte die maximaal 15 procent van de totale binnenplaats omvat. Lees meer

Petitie

De buren in Voorschoten klaagden in eerste instantie bij de eigenaar van de kinderopvang zelf over de overlast, maar dat leidde  niet tot verbeteringen vonden zij. Daarna tekenden ze bezwaar aan bij de gemeente en startten een petitie, maar ook dat hielp niet. Het echtpaar koos uiteindelijk voor een juridische procedure. De Haagse rechtbank oordeelde eind 2013 dat het gemeentebestuur niet hoefde in te grijpen. Tegen kinderstemmen kun je juridisch namelijk niets beginnen, zoals dat wel kan bij harde muziek. Er bestaan geen regens over het maximum aantal decibellen van kinderstemmen op straat.

Afwachten

Het echtpaar nam geen genoegen met de uitspraak en besloot in hoger beroep te gaan. Daarvan komt over zes weken de uitspraak. Eigenaar van Het postkantoor, Ramos de Ruiter, blijft kalm onder de gebeurtenissen. ‘Je kunt kinderen nou eenmaal niet de mond snoeren’, zegt hij in het AD. ‘Over het hoger beroep kan ik nog niks zeggen. We wachten de uitspraak af.’

Huurcontract

Het kinderdagverblijf vangt 24 kinderen op en naar de bso komen 20 kinderen. De Ruiter huurt het pand en dit contract loopt tot 1 oktober 2015. Volgens de buren zou de eigenaar van het pand het huurcontract met de kinderopvangorganisatie toch al willen opzeggen om er horeca in te beginnen. De Ruiter weet van niks: ‘Zolang ik veel klanten heb, blijf ik.’

De gemeente Oldenzaal was het klagen van buurtbewoners van een basisschool zo zat, dat ze een algemene vrijstelling hebben ingesteld waarin staat dat kinderen in hun gemeente van 07.00 tot 21.00 uur geluid mogen maken. Het college vindt dat kinderen ‘vrijuit geluid moeten kunnen maken, want buitenspelende kinderen maken nu eenmaal geluid.’ Lees meer

1 REACTIE

  1. Volgens mij gaat het hier om twee verschillende zaken, als ik af ga op bovenstaand artikel, tenminste…
    Natuurlijk mogen kinderen geluid maken. Dat is de ene kant.
    Maar wat ik uit bovenstaande begrijp is dat omwonenden nooit de gelegenheid hebben gekregen om bezwaar te maken tegen de komst van een kindercentrum rondom hun woning? Mocht dat zo zijn, dan is dat natuurlijk geen schone zaak en is er iets misgegaan in de procedure rondom de komst van het kindercentrum….

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.