Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tbc geconstateerd bij pm’er in Utrecht

Een pedagogisch medewerker van een Utrechts kinderdagverblijf heeft onlangs tuberculose opgelopen. Dit is een ernstige ziekte en zeker voor kinderen heel gevaarlijk. Alle kinderen in de groep zijn inmiddels onderzocht en vooralsnog lijkt geen van de kinderen besmet te zijn. De GGD neemt geen enkel risico en onderwerpt de kinderen binnenkort aan een tweede onderzoek.
Tbc geconstateerd bij pm'er in Utrecht
Foto: ANP Xtra

‘Het is uitermate vervelend dat juist op een kinderdagverblijf tbc gevonden wordt’, zegt manager tuberculosebestrijding van de GGD Peter Boonstra tegen het Algemeen Dagblad. ‘Kinderen zijn een kwetsbare groep. Tuberculose is wereldwijd de tweede doodsoorzaak en een serieuze ziekte. Maar als je er op tijd bij bent, met de goede medicijnen, is het goed te behandelen.’

Behandeling

Boonstra zegt het wel vervelend te vinden dat alle kinderen in de groep waar de pedagogisch medewerker werkt medicijnen moesten slikken. Zodra de tuberculose werd aangetroffen, kregen alle ouders de mogelijkheid om hun kind preventief te laten behandelen. De kinderen kregen antibiotica en er werd een foto van hun longen gemaakt. Alle ouders zouden met de behandeling ingestemd hebben. Uit het eerste onderzoek bleek dat geen van de kinderen besmet is.

Hoesthygiëne

Er volgt nog een tweede onderzoek die de ziekte definitief moet uitsluiten. Dit houdt in dat er entstof onder de huid wordt gebracht en dan wordt gekeken hoe kinderen daarop reageren. Tbc wordt overgedragen via bacillen die worden uitgehoest. Het wordt meestal opgedaan in het buitenland, maar je kunt de ziekte ook krijgen via ongepasteuriseerde melk. Door een goede hoesthygiëne is de kans kleiner dat anderen in de omgeving tuberkelbacteriën inademen en worden besmet. Toch is waakzaamheid op zijn plaats.

Onrust

De GGD adviseert in haar brochure Gezondheidsrisico’s in een kindcentrum of peuterspeelzaalaltijd om in het geval van een constatering van tuberculose contact op te nemen met de lokale GGD-afdeling. ‘Het voorkomen van tuberculose op een kindercentrum veroorzaakt meestal een hoop onrust’, aldus de GGD. Als bij een kind tbc wordt aangetroffen, moet hij of zij van de opvang geweerd worden zolang de ziekte besmettelijk is. Dat kan een flinke tijd zijn, want de besmettelijkheid is vaak pas zo’n drie weken na de behandeling over.

Wat te doen bij welke ziekte? Het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid van het RIVM heeft de gezondheidsrisico’s voor nul- tot vierjarigen in kinderdagverblijven in kaart gebracht. Bekijk hier een overzicht >>

De GGD wil niet zeggen om welk kinderdagverblijf het gaat.

Meer weten over hoe tuberculose ontstaat en hoe besmettelijk het is? Bekijk onderstaand factsheet:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.