‘Het is uitermate vervelend dat juist op een kinderdagverblijf tbc gevonden wordt’, zegt manager tuberculosebestrijding van de GGD Peter Boonstra tegen het Algemeen Dagblad. ‘Kinderen zijn een kwetsbare groep. Tuberculose is wereldwijd de tweede doodsoorzaak en een serieuze ziekte. Maar als je er op tijd bij bent, met de goede medicijnen, is het goed te behandelen.’
Behandeling
Boonstra zegt het wel vervelend te vinden dat alle kinderen in de groep waar de pedagogisch medewerker werkt medicijnen moesten slikken. Zodra de tuberculose werd aangetroffen, kregen alle ouders de mogelijkheid om hun kind preventief te laten behandelen. De kinderen kregen antibiotica en er werd een foto van hun longen gemaakt. Alle ouders zouden met de behandeling ingestemd hebben. Uit het eerste onderzoek bleek dat geen van de kinderen besmet is.
Hoesthygiëne
Er volgt nog een tweede onderzoek die de ziekte definitief moet uitsluiten. Dit houdt in dat er entstof onder de huid wordt gebracht en dan wordt gekeken hoe kinderen daarop reageren. Tbc wordt overgedragen via bacillen die worden uitgehoest. Het wordt meestal opgedaan in het buitenland, maar je kunt de ziekte ook krijgen via ongepasteuriseerde melk. Door een goede hoesthygiëne is de kans kleiner dat anderen in de omgeving tuberkelbacteriën inademen en worden besmet. Toch is waakzaamheid op zijn plaats.
Onrust
De GGD adviseert in haar brochure Gezondheidsrisico’s in een kindcentrum of peuterspeelzaalaltijd om in het geval van een constatering van tuberculose contact op te nemen met de lokale GGD-afdeling. ‘Het voorkomen van tuberculose op een kindercentrum veroorzaakt meestal een hoop onrust’, aldus de GGD. Als bij een kind tbc wordt aangetroffen, moet hij of zij van de opvang geweerd worden zolang de ziekte besmettelijk is. Dat kan een flinke tijd zijn, want de besmettelijkheid is vaak pas zo’n drie weken na de behandeling over.

Wat te doen bij welke ziekte? Het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid van het RIVM heeft de gezondheidsrisico’s voor nul- tot vierjarigen in kinderdagverblijven in kaart gebracht. Bekijk hier een overzicht >>
De GGD wil niet zeggen om welk kinderdagverblijf het gaat.
Meer weten over hoe tuberculose ontstaat en hoe besmettelijk het is? Bekijk onderstaand factsheet: