Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tamara van Ark nieuwe minister voor Medische Zorg

Tamara van Ark, de huidige staatssecretaris van Sociale Zaken, wordt de nieuwe minister voor Medische Zorg (ministerie van Volksgezondheid). Zij volgt in juli de tijdelijke minister, Martin van Rijn, op.
Tamara van Ark. Foto: ANP

Volgens de NOS bevestigen ‘ingewijden’ een bericht hierover van de Telegraaf.

Tamara van Ark (VVD) volgt in juli Martin van Rijn (PvdA) op. Van Rijn verving tijdelijk Bruno Bruins, die vanwege oververmoeidheid genoodzaakt was op te stappen. De tol die zijn werk eiste werd pijnlijk zichtbaar toen hij tijdens een coronadebat onwel werd.

Kinderopvang

Van Ark had in haar vorige SZW-portefeuille onder meer de kinderopvang onder haar hoede. Haar optreden in de coronacrisis werd door belanghebbenden in de sector geprezen. ‘We zijn op z’n tijd best kritisch over haar beleid, maar in deze periode zien we vooral veel inzet en goede maatregelen. De overheid erkent het belang van onze sector en steunt ons. Dat is iets om blij over te zijn’, zei Emmeline Bijlsma, directeur van de Branchevereniging Kinderopvang hierover.

In samenspraak met de branchepartijen in de kinderopvang regelde Van Ark in korte tijd onder meer een volledige vergoeding van ouders die hun kinderen niet meer naar de opvang mochten brengen. ‘Van groot belang was de toezegging aan de ouders dat ze niet alleen hun kinderopvangtoeslag kregen doorbetaald, maar dat ze ook een vergoeding kregen van hun eigen bijdrage’, zei ze daarover in de BSL-uitgave Kinderopvang Totaal. ‘In zo’n situatie is het van belang dat je duidelijkheid biedt. De kinderopvangorganisaties hebben zelf aangegeven hieraan mee te betalen. Ouders zijn immers je klanten. Als zij afhaken, kun je je bedrijf wel sluiten.’

Pragmatisch

Van Ark liet zich tijdens de coronacrisis kennen als een bekwaam bestuurder die erin slaagde alle partijen binnenboord te houden, en die niet terugdeinsde voor pragmatisch optreden. ‘Wat ik heb geleerd van de afgelopen periode?’, zei ze in het interview met Kinderopvang Totaal. ‘Dat een crisis van deze omvang om snelle en uitvoerbare maatregelen vraagt, en dat dat onvermijdelijk ten koste gaat van de nauwkeurigheid. Er zullen zeker mensen zijn die geld krijgen terwijl ze daar geen recht op hebben. Maar dat kan niet anders. Ik vroeg me in het verleden wel eens af waarom het zolang duurt om een wet te maken, maar nu begrijp ik dat beter. Haastwerk doe je alleen maar als het echt niet anders kan, zoals nu.’