Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Taalvaardigheid significant verhoogd door bijscholing

Taalniveau

De taalcursus die twintig pedagogisch medewerkers van kinderopvangorganisatie KindeRdam volgden, heeft z’n vruchten afgeworpen. Dit concludeert Bart Bossers van de Vrije Universiteit (VU) van Amsterdam die het effect van de 16-weekse cursus heeft onderzocht.

Vooruitgang
Volgens Bossers hebben de pm’ers op alle drie de onderdelen Lezen, Schrijven en Taalverzorging een substantiële vooruitgang in taalvaardigheid geboekt. De lesmethode waarin de pedagogisch medewerkers uit Rotterdam zijn gedoceerd heet Allemaal Taal. Uitgeverij ThiemeMeulenhoff is bezig met een taaltoets die speciaal gericht zijn op pedagogisch medewerkers zodat er precieze uitspraken gedaan kunnen worden over het referentieniveau van de deelnemers.

Direct toepasbaar
KindeRdam nam als eerste kinderopvangorganisatie in Nederland deel aan een pilot van de cursus Allemaal taal. Allemaal taal is volledig in de beroepscontext geschreven. ‘Hierdoor zijn de cursisten erg gemotiveerd en maken zij in relatief korte tijd een enorme groei door. Omdat alles direct toepasbaar is op het werk, zijn ze immers de volledige week bezig met de leerstof. Dit zien we ook terug bij de kinderen. De cursus heeft direct effect op hen’, aldus Els Maasdam, bestuurder van kindeRdam. Dit najaar start kindeRdam de tweede cursus. Ook in de gemeente Den Haag is men inmiddels aan de slag gegaan met Allemaal taal.

Bron: APS
Foto: ANP Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.