Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verwarring over taaleisen opgehelderd

Aan medewerkers in de VVE en de reguliere kinderopvang worden verschillende taaleisen gesteld. Ook geldt er een andere datum waarop de eisen ingaan. Dit kan verwarring opleveren. Brancheorganisatie Kinderopvang komt met een document waarin antwoord wordt gegeven op vragen die er zijn.
iStock

Vanaf 1 januari 2023 moeten pedagogisch medewerkers beschikken over taalniveau 3F voor Mondelinge taalvaardigheid, bestaande uit de deelvaardigheden spreken, luisteren en gesprekken voeren. Taalniveau B2 staat hieraan gelijk.

Voorschoolse educatie

Om te kunnen werken op een groep met voorschoolse educatie, moet ook aan taalniveau 3F worden voldaan. Naast 3F voor de Mondelinge taalvaardigheid, geldt deze eis ook voor Lezen. Dit bestaat uit de deelvaardigheden zakelijke teksten en fictionele, narratieve en literaire teksten. Deze taaleis voor de medewerkers op een VVE-groep is per 1 augustus 2017 ingegaan voor de 37 grootste Nederlandse gemeenten (G37) en 86 middelgrote gemeenten (G86). Voor pm’ers in de overige gemeenten ging de eis in per 1 augustus 2019.

Vraag en antwoord

Brancheorganisatie Kinderopvang heeft een document opgesteld, waarin antwoord wordt gegeven op de meeste gestelde vragen over de taaleisen volgens de Wet IKK (uitgewerkt door cao-partijen) en voor de VVE (uitgewerkt door ministerie van OCW).

Wij hebben een keuze gemaakt uit de vragen die in het document beantwoord worden:

 • Voldoe je aan de 3F taaleis met een havo-diploma?
  Wet IKK: Ja. VVE: Ja, op voorwaarde dat het vak Nederlands met eindcijfer 5,5 of hoger is afgerond.
 • Voldoe je aan de 3F taaleis met een mbo-4 diploma, waarbij Nederlandse taal een generiek examenonderdeel is? (let op: dat is vanaf studiejaar 2014/2015 het geval)?
  Wet IKK: Ja. VVE: Ja, op voorwaarde dat op de resultatenlijst een 5,5 of hoger staat voor het centraal examen Nederlandse taal, én a. een 5,5 of hoger voor de afzonderlijke onderdelen spreken en gesprekken voeren op het instellingsexamen Nederlandse taal, of b. een 5,5 of hoger voor een gecombineerd resultaat voor deze twee onderdelen op het instellingsexamen Nederlandse taal, of c. een 5,5 of hoger voor het gehele instellingsexamen Nederlandse taal.
 • Wie toetst of je aan de taaleis voldoet?
  In beide gevallen: GGD.
 • Hoe kun je aantonen dat je aan de 3F taaleis voldoet, als je beschikt over een buitenlands diploma dat is gelijkgesteld aan niveau havo/vhbo/vwo/mbo4/ad/hbo/uni versitair?
  In beide gevallen: Het taalniveau Nederlands moet worden aangetoond door een taaltoets.
 • Moeten invalkrachten ook aan de 3F taaleis voldoen?
  In beide gevallen: Ja.

Lees het volledige document


In een eerder artikel lichtten wij de taaleis voor pedagogisch medewerkers in de VVE uitgebreid toe en andere aangescherpte eisen, zoals het keuzedeel Voorschoolse educatie op het mbo. Lees meer


 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.