Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

SZW zoekt naar dé oplossing om gastouders met elkaar in contact te brengen

SZW heeft een bijzondere challenge uitgezet: de Directie Kinderopvang zoekt naar dé oplossing om gastouders met elkaar in contact te brengen (op grote schaal), om kennis en ervaring uit te wisselen. Met als doel: de professionele ontwikkeling van gastouders bevorderen. Ga jij de challenge aan?
szw-zoekt-naar-de-oplossing-om-gastouders-met-elkaar-in-contact-te-brengen
Andrii Yalanskyi / stock.adobe.com

Sinds enige tijd krijgt de gastouderopvang meer aandacht vanuit het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Zo vonden er dit jaar gesprekken plaats met gastouders en gastouderbureaus en is de brancheorganisatie voor gastouders, Nysa, nu officieel een sectorpartij.

95.000 kinderen gastouderopvang

En dat is belangrijk, want nog altijd maken 95.000 kinderen gebruik van deze kleinschalige vorm van kinderopvang bij de gastouder thuis of via een gastouder aan huis. Maar ‘huiselijk’ en ‘kleinschalig’ moeten niet verward worden met ‘onprofessioneel’. Maar hoewel de kwaliteit van gastouderopvang zich keer op keer bewijst, zijn er volgens SZW ook ‘kwalitatieve uitschieters naar beneden’. In de challenge zegt SZW:

“Uit onderzoek blijkt dat er grote variatie is in de pedagogische kwaliteit van gastouders. Omdat elk kind recht heeft op optimale ontwikkeling is dit een aandachtspunt van het ministerie van SZW. Uitschieters naar beneden willen we zoveel mogelijk voorkomen. Wij denken dat door het collegiale contact tussen gastouders te stimuleren en faciliteren de kwaliteit van hun opvang verbeterd kan worden.”

“In tegenstelling tot pedagogisch medewerkers op een kinderdagverblijf/bso heeft een gastouder geen directe collega’s waarmee zij over het werk kan sparren of werkwijzen mee kan uitwisselen/bespreken. Gastouders moeten veelal zelf via lokale netwerken, social media of het gastouderbureau iets ondernemen om met andere gastouders in contact te komen. Dit werpt een drempel op voor professionele ontwikkeling. Laagdrempelig contact over het werk kan gastouders nieuwe inzichten bieden, helpen bij alledaagse uitdagingen en zo hun professionaliteit en de kwaliteit van hun opvang verbeteren.”

Challenge

Om dat beter in kaart te krijgen en de professionele ontwikkeling van gastouders te bevorderen, is de Directie Kinderopvang, afdeling Kwaliteit, Toezicht en veiligheid (onderdeel van SZW) op zoek naar ‘oplossingen/methodes die gastouders op een laagdrempelige en verleidende wijze met elkaar in contact brengen om kennis en ervaring uit te wisselen’. Met als doel: de professionele ontwikkeling van gastouders bevorderen – om zo de kwalitatieve uitschieters naar beneden te verminderen.

Platform gastouders

Daarbij denkt SZW concreet aan een platform voor gastouders, waar zij elkaar kunnen helpen/stimuleren in het verbeteren van hun opvang. De winnende pitch krijgt de opdracht om een pilot te realiseren, tegen een vergoeding van maximaal 25.000 euro. “Voor deze challenge is het nodig dat de startups in de huid van gastouders kruipen, zodat zij vanuit hun behoeften en wensen gaan denken. De bedenkers van de beste ideeën maken kans om – met financiële ondersteuning – een pilot of prototype te realiseren, gericht op kwaliteitsverbetering binnen de gastouderopvang.”

Meer info?

De Directie Kinderopvang organiseert een online informatiebijeenkomst op dinsdag 8 november om 13.00 uur. Aanmelden kan tot en met zondag 6 november.

Verschillende empirische studies hebben laten zien dat kinderen gemiddeld meer stress ervaren op het kinderdagverblijf dan thuis. Specifiek onderzoek naar baby’s, de periode rondom de start in de kinderopvang én de beleving van ouders was alleen nog schaars. Daarom deed Sanne de Vet promotieonderzoek op dit onderwerp. Lees meer

2 REACTIES

  1. Onze consultant van gastouderland heeft een whattsapp groep gemaakt met al haar gastouders. Collega ziek? Iemand een plekje vrij? Spullen over? Zo geregeld! Werkt echt IDEAAL! Daarna is er een facebookpagina voor gastouders uit het hele land. Mogelijkheden (BESTAANDE!!) zijn er dus al. Waarom tijd geld en energie stoppen in iets wat er al is?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.