Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Studenten zoeken naar oplossingen om pm’er fysiek te ontlasten

Het werk als pedagogisch medewerker kan fysiek zwaar zijn, omdat pm’ers veelal op baby- en peuterhoogte werken. Dat vraagt veel van het lichaam. Hoe voorkom je nek- en rugklachten? Studenten van TU Delft gaan op zoek naar slimme oplossingen.
studenten
AdobeStock

Zestien studenten van de opleiding Industrieel Design van de Technische Universiteit (TU) Delft zijn gestart met het bedenken van slimme oplossingen voor het verminderen van fysieke belasting in de kinderopvang. Het beste ontwerp krijgt de PFZW (Pensioenfonds Zorg & Welzijn) Design Award 2020.

SWKGroep

De studenten hebben kennis gemaakt met de SWKGroep, waarvoor zij ideeën gaan ontwikkelen. Tussentijds overleggen ze met pedagogisch medewerkers van de SWKGroep, zodat het idee goed op de praktijk wordt afgestemd. Voor de studenten is dit de eindopdracht van hun bachelorstudie. Over ruim twee maanden presenteren ze hun oplossingen en bepaalt de jury wie de PFZW Design Award wint. De winnaar ontvangt van PFZW ondersteuning om zijn idee verder te ontwikkelen, zodat mogelijk de hele sector ervan kan profiteren.

Voor hele sector

Manja Hopmans, manager Projecten & Innovatie bij de SWKGroep, kijkt uit naar de komende weken: ‘Werken met 0- tot 3-jarigen betekent vaak werken op baby- en peuterhoogte. Prettig voor de kinderen, maar belastend voor de pedagogisch medewerkers. Schouder-, nek- en rugklachten komen regelmatig voor. Dat willen we veranderen. Er zijn natuurlijk wel ergonomische richtlijnen en hulpmiddelen zoals verstelbare stoelen, maar het lukt niet altijd om die in de dagelijkse praktijk te gebruiken. Dit is een mooie manier om kennis te delen met jonge talenten die met een vernieuwende blik naar de kinderopvang kijken. We hopen dat de studenten met veel plezier met deze vraag aan de slag gaan en dat de hele sector er straks iets aan heeft.’

Het is de tweede keer dat PFZW de wedstrijd organiseert. In 2019 werkten zeventien studenten aan een casus voor het Reinier de Graaf Ziekenhuis om doktersassistenten meer te laten bewegen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.