Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Stop winstuitkeringen in de kinderopvang’

Marianne Velsink
Als er in de Tweede Kamer wordt gesproken over een verbod op winstuitkeringen door zorgverzekeraars, dan is het hoog tijd dat deze discussie ook gevoerd gaat worden over de kinderopvang. Dit schrijft Kathalijne Buitenweg, voorzitter van Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK) in een opiniestuk in het Algemeen Dagblad.
1 Opiniestuk BMK.jpg
'Geld

Het geluid dat zij laat horen is niet nieuw, want is één van de redenen dat de nieuwe branchevereniging het afgelopen jaar is opgericht. Het verbieden van winstuitkeringen in de kinderopvang is één van de doelstellingen van de BMK.

Aandeelhouders

Toch vindt Buitenweg het belangrijk om de discussie over winstuitkeringen in de zorg door te trekken naar de kinderopvang. Want ‘eenzelfde discussie is broodnodig in de kinderopvang waar de privatisering al verder voortgeschreden is’. ‘In tegenstelling tot zorgverzekeraars mogen kinderopvangorganisaties wel winsten uitkeren aan aandeelhouders. Geld, deels opgebracht door belasting- en premiebetalers, vloeit dan weg uit de sector in plaats van dat het wordt gebruikt om de kwaliteit van de kinderopvang verder te verbeteren.’ Buitenweg vindt dit onbegrijpelijk.

Estro

Zij noemt Estro het schoolvoorbeeld van hoe bestuurders kunnen ontsporen. Zij vindt dat de huidige regelgeving het mogelijk maakt dat commerciële ondernemers elk jaar kunnen kiezen tussen een kwaliteitsimpuls in de opvang of een extra plus op de eigen bankrekening. Niet iedereen maakt dan de keuze voor een kwaliteitsimpuls.

Verliesgevende locaties

Dan is er nog het probleem van ‘cherrypicking’.  Commerciële organisaties kiezen ervoor om alleen kinderopvang te bieden in de betere buurten om daar de krenten uit de pap te halen. Maatschappelijke ondernemers houden verliesgevende vestigingen juist vaak open zodat kinderen naar een kinderopvanglocatie in hun eigen wijk kunnen gaan.

Stand van zaken BMK

Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang ontstond in april 2016 om meer ruchtbaarheid te geven aan het geluid van maatschappelijk ondernemers in de kinderopvang. De vereniging telt inmiddels 45 leden en heeft een marktaandeel van ruim 25 procent (gebaseerd op de omzet).

Wat is de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang, wie waren de initiatiefnemers en wie vormt het bestuur? Lees meer in dit artikel

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.