Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Stimuleer branche meer vaste contracten af te sluiten’

SP-Kamerlid Peter Kwint wil van staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Tamara van Ark weten wat zij gaat doen aan het personeelstekort in de kinderopvang en de vastgelopen cao-onderhandelingen.
Staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (VVD) en Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (D66). Foto: ANP

In vijf Kamervragen schetst Kwint een beeld van een sector die enerzijds moeite heeft met het vinden van voldoende kwalitatief personeel en anderzijds geen vastigheid kan bieden aan werknemers. Daarnaast vraagt het Kamerlid zich af of de inzet van een extra pedagogisch medewerker voor baby’s vanaf 2019 het tekort nog eens vergroot.

Extra kwaliteitseisen

Voor zowel werkgevers als werknemers zijn de vastgelopen cao-onderhandelingen een onwelkome vertraging, zeker nu er steeds minder geschikt personeel voorhanden is. Maar terwijl werknemers smeken om meer vastigheid en stabiliteit, herkennen werkgevers zich niet in het beeld dat van hen geschetst worden. Dat nog onduidelijk is hoe de extra gelden voor kinderopvangtoeslag en VVE exact worden ingezet, terwijl de kwaliteitseisen wel flink zijn aangescherpt, werkt niet mee om de onderhandelingen te versnellen.

Vast contract

Kwint vraagt zich af of Van Ark zich kan mengen in de cao-onderhandelingen en daarbij werkgevers uitlegt dat er een verkeerde balans is tussen werkdruk en de flexibele inzet van medewerkers in de kinderopvang. Ook wil hij dat de staatssecretaris de branche stimuleert om meer werknemers een vast contract aan te bieden.

Download hier zijn Kamervragen


Is er een ondergrens bereikt als het gaat om de flexibele inzet van pedagogisch medewerkers? Ja zegt FNV die werkgevers in de kinderopvang beticht van een flexverslaving. Werkgevers verwachten echter ook volgend jaar een beroep te moeten doen op de flexibiliteit van werknemers. Lees meer


 

2 REACTIES

  1. Bij de 2e vraag van Kamerlid Kwint (SP) aan SZW gaat het al mis. Hij kent de Wet IKK nog niet zo goed en stelt dat de verscherpte BKR voor 0-jarigen al per 1 januari j.l. is ingegaan. Foutje. Hij zit er maar 12 maanden naast. Het huidige tekort aan personeel is met name veroorzaakt door Den Haag dat de afgelopen jaren fors heeft bezuinigd op de kinderopvang waardoor er heel veel banen zijn verdwenen. Veel van die ontslagen PM-ers zijn ondertussen iets anders gaan doen, want er moet wel brood op de plank komen. Ook zijn er sindsdien minder mensen een opleiding tot PM-er gaan doen. Vervolgens bedenken de convenantpartners samen met SZW weer nieuwe regelgeving voor een sector die onderhand regelmurf is getikt. Het nieuwe vaste gezichtencriterium bij 0-jarigen is er zo eentje. Nog maar twee vaste gezichten. Dat betekent nog meer druk op PM-ers waarbij die zich nog flexibeler moeten opstellen. Daar heeft ook de FNV overigens volmondig ja op gezegd. Ik herken het beeld dat Peter Kwint schetst – overwegend nulurencontracten/flexcontracten – in de praktijk totaal niet. Ik weet werkelijk niet waar hij zich op baseert. De realiteit is dat heel veel – ook kleinere- kinderopvangorganisaties meer en meer vaste contracten aanbieden. Die werkgevers lopen er tegenaan dat veel PM-ers niet meer dan 2 of 3 dagen willen werken. Daarnaast is de instroom van jonge en nieuwe PM-ers beperkt. simpelweg omdat er minder mensen van de opleidingen komen. Die weinige nieuwe krachten die wel beschikbaar zijn/komen, hebben helaas nog niet de bagage en kennis de nodig is om meteen kwaliteit op de werkvloer te kunnen leveren. Opleidingen: daar hoor ik de SP helemaal niet over. Wellicht dat de SP zich hard wil maken om die verscherpte BKR voor 0-jarigen die – vooralsnog – op 1 januari 2019 ingaat, terug te draaien. Want het voegt niets toe aan de kwaliteit; de extra mensen die er nodig zijn, zijn er niet en de personeelskosten voor kindercentra worden dan zo hoog dat er weer veel bedrijven gaan omvallen. Gevolg: de UWV kaartenbak waar de FNV aan refereert, wordt weer voller. Dat is dan zeker ook de schuld van de werkgevers?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.