Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Stichting BKK kijkt terug en vooruit

Stichting

Met de ontwikkeling van Pedagogisch kaders voor de dagopvang, buitenschoolse opvang en komend jaar de gastouderopvang, en een investering van 24,9 miljoen euro in (bij)scholing van pedagogisch medewerkers, kijkt Stichting BKK tevreden terug op de afgelopen vier jaar. Dit gebeurde op de slotconferentie ‘Kinderopvang werkt!’ die vrijdag plaatsvond in Amersfoort.

Dit jaar, 2012, is het vierde en laatste jaar dat Stichting BKK 10 miljoen euro te besteden heeft om de kwaliteit van de kinderopvang te verhogen. In totaal is er de afgelopen vier jaar 40 miljoen euro uitgegeven. In een nog te verschijnen artikel in Management Kinderopvang zegt BOinK-voorzitter Gjalt Jellesma: ‘Dat we vier jaar lang autonoom tien miljoen per jaar konden uitgeven om de kwaliteit van de kinderopvang te verbeteren, dat vertrouwen van de overheid komt nooit meer terug ben ik bang.’

Pedagogisch kaders
Uit een eindmeting van Bureau Bartels is gebleken dat de Pedagogisch kaders de werkvloer daadwerkelijk hebben bereikt. Driekwart van de kinderopvangorganisaties zegt gebruik te maken van het Pedagogisch kader. 85 procent van de docenten in het beroepsonderwijs maakt gebruik van het Pedagogisch kader 0-4 jaar en 60 procent van het Pedagogisch kader 4-13 jaar.

Opleidingsbudget
De doelstelling van Stichting BKK om de helft van de medewerkers in de kinderopvang een opleidingstraject te laten volgen op pedagogisch gebied is ruimschoots gehaald: 55 tot 65 procent van de medewerkers volgde een cursus met het opleidingsbudget. Van de geschoolde medewerkers zegt 90 procent nog dagelijks profijt te hebben van deze bijscholing.

Samenwerking onderwijs/werkveld
Het is BKK gelukt om het landelijk dekkend netwerk van regionale samenwerkingsverbanden uit te breiden van drie naar twintig. Daarmee is vijftig en niet zestig procent van alle kinderopvangorganisaties bereikt, zoals de doelstelling was. Vooral kleine kinderopvangorganisaties bleken moeilijk te mobiliseren.

Toekomst BKK
De grote vraag is natuurlijk, of er na vier jaar een definitief einde komt aan BKK. Er zijn nog wat lopende trajecten, zoals het Pedagogisch kader gastouderopvang dat in het voorjaar van 2013 verwacht wordt en de competentiescans voor de talentontwikkeling in de kinderopvang. Martin Flier, directeur van het ministerie van Sociale Zaken, zei op de conferentie dat het huidige ministerie via de beroepsopleidingen wil investeren in het taalniveau van pedagogisch medewerkers en kinderen. ‘Als er niet wordt geïnvesteerd in de opleidingen, is het dweilen met de kraan open’ aldus Flier. ‘Investeren in ontwikkelingskansen van kinderen is één van de speerpunten van dit kabinet.’

Verbetering opleiding
Gjalt Jellesma denkt dat er mogelijk 20 miljoen euro beschikbaar komt voor een doorstart van BKK 2.0, waarbij de stichting betrokken wordt bij een verbeterslag van de beroepsopleidingen Pedagogisch Werk. Taalstimulatie en voor- en vroegschoolse educatie zouden een grotere rol moeten spelen in het lesprogramma. Deze nieuwe taak voor BKK is nog niet bevestigd door het ministerie of Stichting BKK.

In het decembernummer van Management Kinderopvang blikken bestuur en directeur van Stichting BKK terug op de resultaten.

Bron: Management Kinderopvang, Astrid van de Weijenberg
ANP Photo, Vincent Jannink

3 REACTIES

  1. Als gastouders zich aan alle regels van de kinderopvang gaan houden inclusief het vierogen principe, dan mogen ze meedingen naar het opleidingsbudget. Het blijft nog steeds een groot risico om de gastouder te vertrouwen. En dat hoeft niet eens aan de gastouder zelf te liggen….

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.