Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Steeds positiever beeld kinderopvang

Steeds positiever beeld kinderopvang

Een ruime meerderheid van de bevolking vindt dat een moeder die buitenshuis werkt een even hechte relatie met haar kinderen kan hebben als een niet-buitenshuis werkende moeder. Ook nemen de negatieve reacties over kinderopvang in de maatschappij af. Dit blijkt uit de emancipatiemonitor 2010 van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Sociaal en Cultureel Plan Bureau.

Nederland meest geëmancipeerde land
Deze uitkomsten hangen nauw samen met de ontwikkeling dat het aantal financieel zelfstandige vrouwen tussen 2005 en 2009 is toegenomen van 42 naar 48 procent. Meer moeders werken, ook nadat hun kinderen zijn geboren. Nederland blijkt bovenaan te staan in de lijst van gender-gelijkheid van de Human Development Index van de Verenigde Naties. Volgens deze Index zijn de verschillen tussen man en vrouw in ons land het kleinst ter wereld, gemeten naar onderwijs, deelname in de politiek en vrouwelijke gezondheid, zegt Minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) in een reactie op het rapport.

Meisjes en techniek
Een aandachtspunt blijft dat het aantal meisjes in technische studies laag is. Zij kiezen het vaakst voor een studie richting zorg en welzijn. Jongens kiezen juist vaak voor techniek. Minister Van Bijsterveldt belooft te blijven letten op meisjes en techniek. Zo gaat ze op school de loopbaan- en beroepenoriëntatie aanmoedigen zodat meisjes verder kijken dan de bekende of ‘gewenste’ beroepen. Ook ouders spelen hierin een belangrijke rol, benadrukt Van Bijsterveldt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.