Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Stappenplan voor gezonde kinderopvang

Marianne Velsink
Het project Gezonde Kinderopvang van het RIVM helpt kinderopvang en peuterspeelzalen om een gezonde aanpak te omarmen. Hoe begint u? Een checklist met een concreet stappenplan helpt u op weg.
Gezonde kinderopvang.jpg
Heeft uw gemeente ook beleidsprioriteiten waaru op kunt inhaken? - Foto: Fotolia

Jong geleerd is oud gedaan. Dat geldt zeker voor een gezonde leefstijl. De website gezondekinderopvang.nl richt zich op de kinderopvang en de (gezonde) keuzes die daar worden gemaakt. Om kinderopvangorganisaties te helpen om een gezonde kinderopvang te worden, is er een checklist opgesteld met handige tips om stap voor stap aan meer gezondheid te werken.

Gezonde leefstijl

Gezondekinderopvang.nl is een website van het RIVM Gezond Leven. Zij werken in opdracht van het ministerie van VWS. Het idee is dat als kinderen op de kinderopvang een gezonde leefstijl leren, ze dit meenemen in de rest van hun leven. Pedagogisch medewerkers geven het goede voorbeeld en werken hierin samen met ouders.

Prioriteiten

De checklist helpt kinderopvangorganisaties en peuterspeelzalen om stap voor stap gezonder te gaan werken. Via een stappenplan kunt u afvinken wat u al gedaan heeft en zien wat u moet doen om gezondheid in de organisatie te implementeren. Te beginnen bij de voorbereiding. Daar staat bijvoorbeeld dat u kunt uitzoeken of de gemeente ook beleidsprioriteiten heeft waar u op kunt inhaken. Ook is het slim om algemene gezondheidsgegevens van kinderen in uw wijk te achterhalen.

Gezonde activiteiten

Het is belangrijk om gezondheidsthema’s uit te kiezen zodat u gericht werk maakt van een gezondere kinderopvang. Daar kunt u vervolgens activiteiten aan koppelen. In het online Loket Gezond Leven staan voorbeelden van gezonde activiteiten. Andere stappen uit de checklist gaan over het creëren van draagvlak. Laat partners meedenken en –doen. Werk samen met het primair onderwijs, de GGD en het consultatiebureau.

Zelf aan de slag? Bekijk hier de Checklist Aanpak Gezonde Kinderopvang:

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.