Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Staatssecretaris wil voorlopig afzien van pilots IKK

Marianne Velsink
In het kader van de Wet IKK zouden er speciale pilots van start gaan om innovatieve opvang met alternatieve regels te testen. Maar staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken vindt het nu niet wenselijk om met pilots te starten. ‘De sector is gebaat bij rust.’
Foto: iStock

In de verzamelbrief kinderopvang legt Van Ark uit waarom zij vindt dat dit niet het juiste moment is om met de pilots te starten.

Gedetailleerde eisen

Met de pilots IKK zou worden nagegaan of en hoe vernieuwende pedagogische concepten in combinatie met minder gedetailleerde eisen de kwaliteit van de kinderopvang te goede zouden kunnen komen. Er zou in de pilots bijvoorbeeld andere eisen worden gesteld aan de stabiliteit en de beroepskracht-kindratio (bkr) of aan de speelruimte. Vervolgens zou dit worden meegenomen in de wet IKK.

Risicovol

Volgens staatssecretaris Van Ark is het nu te risicovol om met pilots te beginnen. ‘Dit zou betekenen dat een deel van de sector kan experimenteren met nieuwe regelgeving terwijl de kinderopvangsector als geheel nog werkt aan het internaliseren van de nieuwe kwaliteitseisen uit de Wet IKK.’ Zij is bang dat dit tot extra onrust leidt, terwijl de sector juist gebaat is bij rust ten behoeve van de implementatie.

Nulmeting

Ten tweede ontbreekt er volgens Van Ark een goede nulmeting. ‘Het is het van groot belang dat de effecten van een pilot goed kunnen worden gemeten en geanalyseerd. Maar de nieuwe kwaliteitseisen moeten hiervoor eerst in de praktijk en in het toezicht zijn geland. Dat betekent dat de omstandigheden voor een goede nulmeting tot en met volgend jaar nog niet aanwezig zijn.’ Als argument draagt ze aan dat de partijen die betrokken zijn bij het toezicht zich ook eerst moeten inzetten voor de al bestaande IKK-eisen.  ‘De uitvoering van de Pilots IKK zou in deze periode grote inspanningen van de toezichthouder vergen. Ook de belastbaarheid van de partijen betrokken bij het toezicht en de handhaving kent zijn grenzen.’

Evaluatie IKK

Of het alleen gaat om uitstel of ook afstel, is niet bekend. Bij de evaluatie van de Wet IKK wil Van Ark bezien welke stappen er gezet moeten worden en of de pilots IKK gewenst zijn.

Download hier de verzamelbrief kinderopvang

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.