Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Smallsteps moet oud-werknemers overnemen’

Abvakabo FNV acht de kans aanwezig dat zij de rechtszaak tegen Smallsteps wint. In dat geval moet de kinderopvangorganisatie alle werknemers van Estro alsnog in dienst nemen, ook de medewerkers die nu hun baan zijn kwijtgeraakt. Het gaat alleen om medewerkers van locaties die de organisatie heeft overgenomen. Volgens de vakbond is dit een haalbaar streven. ‘De kinderdagverblijven van Smallsteps zorgden niet voor de problemen van de organisatie, want deze waren winstgevend’, zegt Abvakabo FNV advocaat José Klerks. Het is dus mogelijk om medewerkers alsnog in dienst te nemen.
‘Smallsteps moet oud-werknemers overnemen’
Foto: ANP

De rechtszaak van Abvakabo FNV richt zich tegen Smallsteps. De vakbond vindt dat er sprake is van een overgang van onderneming in plaats van een faillissement. Bij een faillissement heeft een organisatie vrij spel om nieuwe contracten op te stellen. Bij een overname niet. De overnemende partij is dan verplicht om alle medewerkers mee te nemen. Volgens Abvakabo FNV zijn nu vooral oudere en zwangere werknemers ontslagen. Het lijkt er daarom op alsof Smallsteps personeel loosde.

Uitspraak

Als de rechter het eens is met de vakbond, dan moet Smallsteps ook de niet overgenomen werknemers een contract aanbieden. ‘Wij achten de kans aanwezig dat de rechtszaak slaagt, anders gaan we het niet aan’, zegt advocaat José Klerks. De advocaat wil verder niet kwijt waarom zij dit denkt. ‘Het is nu niet in ons belang om uitspraken over de inhoud te doen’, zegt Klerks. Wel bekent de advocaat dat de vakbond over interne informatie beschikt.

Meldpunt

De vakbond krijgt serieuze signalen binnen via verschillende kanalen, zoals het door Abvakabo FNV geopende meldpunt. Daar kunnen mensen (anoniem) hun verhaal kwijt. Gemeente, ouders, werknemers en oud-werknemers trokken aan de bel. Er zijn verhalen van hoogzwangere medewerkers die op straat belandden. Sommige medewerkers hebben al langer problemen met hun werkgever. Er komen signalen dat de ‘overname’ al langer gaande was.

Signalen

Ook de snelheid waarmee de overname plaatsvond is volgens de vakbond een signaal dat er sprake is van een overgang van onderneming. ‘We kunnen als bond weinig invloed uitoefenen op dit soort pre-packs. Met een rechtszaak kunnen we dat wel.’ Deze signalen hebben ook de redactie van Kinderopvangtotaal bereikt: er kwamen berichten over jongere medewerkers die de banen van oudere, zieke of zwangere oud-medewerkers hebben overgenomen met flexibele contracten.

De rechtszaak die Abvakabo wil aanspannen tegen Estro maakt weinig kans. Dat zegt hoogleraar arbeidsrecht Leonard Verburg. Abvakabo komt op voor de positie van ruim 3500 medewerkers door het flitsfaillissement ter discussie te stellen. Maar volgens Verburg is er helemaal geen sprake van een flitsfaillissement en staat Abvakabo in die kritiek dus niet sterk. Lees meer >>

Gevolgen

Mocht de rechtszaak slagen, dan heeft dit positieve gevolgen voor alle werknemers en oud-werknemers van de overgenomen vestigingen door Smallsteps. In dat geval moet Smallsteps ook de werknemers die niet meegingen een contract aanbieden. ‘Oud-werknemers kunnen als de rechtszaak slaagt aanspraak maken op het gemiste loon sinds het ontslag. Zij hebben recht op dezelfde arbeidsvoorwaarden en rechten die ze bij Estro hebben opgebouwd’, zegt Klerks.

Overname werknemers

Kan Smallsteps dan wel alle oud-werknemers van de door Smallsteps overgenomen vestigingen een contract aanbieden? ‘In principe wel. Wij hebben de rechtszaak vroeg gecommuniceerd. Smallsteps heeft dus de mogelijkheid om hier op in te spelen’, zegt de advocaat. ‘De problemen van Smallsteps liggen niet bij de kinderdagverblijven die de organisatie heeft overgenomen. Dit betreft winstgevende kinderdagverblijven.’ De kinderopvanglocaties draaiden voor de overname ook winstgevend met het volle personeelsbestand. Volgens de advocaat moet dit nu daarom ook kunnen. Natuurlijk kan het ook zijn dat iemand niet mee wil naar de nieuwe werkgever of dat er door veranderende groepen toch geen nieuwe werkplek gecreëerd kan worden. Dat laatste kan echter niet verhinderen dat de werknemer wel door Smallsteps overgenomen moet worden.

Dagvaarding

De dagvaarding gaat er eind september/half oktober uit. Dan is het aan de rechter. ‘Voordat het vonnis er is, zijn we alweer een jaar verder’, weet Klerks. Vakbondsorganisatie Abvakabo FNV maakte halverwege augustus bekend dat ze een rechtszaak ging aanspannen.

Kinderopvangorganisatie SWKGroep wil een onafhankelijk onderzoek naar het faillissement van Estro. De organisatie is het niet eens met hoe het faillissement is verlopen. SWKGroep deed een hoger bod dan Smallsteps en wilde meer locaties open houden, maar is nooit in de onderhandelingen meegenomen. Lees meer >>

1 REACTIE

  1. En nu maar hopen dat de rechter ook echt ‘rechtspreekt’.
    Na alles wat de afgelopen 2,5 maanden naar buiten is gekomen zou dit allemaal heel duidelijk moeten zijn.
    Ik wens Abvakabo FNV heel veel succes toe !
    Margriet, 55 jaar en vervangen door een jonger exemplaar.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.