Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Sluiting door hitte: overmacht of niet?

Nederland heeft te maken met een hittegolf; het wordt zeker vijf dagen minstens 25 graden, waarvan meerdere dagen minimaal 30 graden. In juli sloten kinderopvangorganisaties de deuren, vanwege de extreme hitte. Is er dan sprake van overmacht? Of niet? BOinK geeft uitleg.
sluiting-door-hitte-overmacht-of-niet
lisegagne / Getty Images / iStock

Dat we te maken krijgen met steeds hetere en drogere zomers, ondervinden we allemaal. Maar hoe gaan we daar mee om? Bereiden we ons daar voldoende op voor in de kinderopvang, bijvoorbeeld door het aanleggen van duurzame groene daken of de aanschaf van airco op locaties?

Locaties dicht

In juli vonden sommige kinderopvangorganisaties het onverantwoord om met temperaturen ver boven de 30 graden de deuren open te houden. Ouders kregen vaak kort van tevoren te horen dat er locaties dicht gingen, met alle gevolgen van dien. Ook bij de Belangenvereniging voor Ouders in de Kinderopvang (BOinK) werd aan de bel getrokken.

Hete zomers

Op haar website beschrijft BOinK in een uitgebreid artikel wat je als ouder wel en niet mag verwachten van de kinderopvangorganisatie. En ook: wanneer is er sprake van overmacht? ‘Al jaren horen we berichten én ondervinden we aan den lijve dat de zomers steeds warmer worden en er meer echte hittepieken voorkomen. Dat heeft uiteraard ook gevolgen voor het opvangen van kinderen in de kinderopvang. Want het is niet goed voor (kleine) kinderen om heel warm te worden. Als het buiten erg warm is, kan de temperatuur binnen ook behoorlijk oplopen. Maar wat kan en mag de kinderopvangorganisatie doen?’

‘Overmacht’

‘BOinK krijgt in haar spreekuur veel vragen van ouders wiens kinderopvangorganisatie volledig of vervroegd sluit. Organisaties beroepen zich daarbij op ‘overmacht’. Maar: het is de vraag of hier sprake is van overmacht. Op het weer heeft de organisatie natuurlijk geen invloed, maar waar de kinderopvangorganisatie wél invloed op heeft, is hoe ze hun gebouwen zó kunnen aanpassen dat het óók bij hitte mogelijk is om open te blijven en kinderen verantwoord op te vangen.’

Juridisch

‘Bovendien, overmacht is een juridische term. Organisaties mogen niet zelfstandig bepalen welke situatie overmacht is en als gevolg daarvan de opvang sluiten én ouders geen geld teruggeven. Alleen een rechter kan bepalen of er sprake is van overmacht. Via de Geschillencommissie Kinderopvang kunt u hier een juridische uitspraak over krijgen. Staat de mogelijkheid om te sluiten bij erg hoge temperaturen in de aanvullende voorwaarden bij uw contract? Al dan niet onder vermelding van overmacht? Ook dan kan de Geschillencommissie oordelen of deze voorwaarden wel redelijk zijn en passend bij de huidige situatie.’

Als ouders niet gecompenseerd worden voor de gemiste opvanguren, omdat de organisatie zich beroept op overmacht, adviseert BOinK eerst het gesprek hierover aan te gaan met de organisatie.

Tips

  1. Levert het gesprek met de organisatie niet het gewenste resultaat op, dan kan de ouder overwegen een interne klacht in te dienen volgens het klachtenreglement van de opvangorganisatie.
  2. Ouders kunnen overwegen om, na een negatieve reactie op een interne klacht, een geschil in te dienen bij de Geschillencommissie Kinderopvang. Zij kunnen een bindende uitspraak doen of ‘overmacht’ hier wel of niet aan de orde is.
  3. Doe een melding bij de GGD Toezichthouder Kinderopvang in de regio indien de locatie deze hitte niet kan opvangen of nalaat maatregelen te nemen. De toezichthouder houdt namelijk ook toezicht op veiligheid en gezondheid in de kinderopvang.

BOinK voegt daaraan toe: ‘Over het algemeen is het zo dat de directie het besluit neemt om de opvang te sluiten. Ga daarom in gesprek met degene die de beslissing heeft genomen. Het is goed om te weten dat medewerkers meestal niet betrokken zijn bij dit besluit.’

Oudercommissie en medewerkers

‘Heeft de kinderopvangorganisatie de oudercommissie geraadpleegd voordat zij het besluit namen om de opvang tijdens de hitte te sluiten? Uit de signalen die bij BOinK binnenkomen blijkt dat dit meestal niet is gebeurd. Terwijl de oudercommissie wettelijk adviesrecht heeft op het veiligheids- en gezondheidsbeleid, waar het hitteprotocol onder valt, én op de openingstijden. De oudercommissie moet dus om advies worden gevraagd.
Daarbij lijkt, volgens de signalen die BOinK binnen krijgt, de beslissing vaak ook niet met de medewerkers op locaties besproken te zijn. Zij zijn niet betrokken geweest bij de overwegingen. Terwijl zij als geen ander weten hoe het op hun locatie werkt. Het lijkt dus verstandig te adviseren ook de medewerkers bij de besluitvorming te betrekken.’

Sluiting kan ook gevolgen hebben voor de kinderopvangtoeslag. Lees meer informatie op de website van BOinK >>

Het is nog niet over met de hitte: deze week lopen de temperaturen weer op tot ruim boven de 30 graden. Tijd om verkoeling te zoeken! Maar wat als je vanwege de droogte niet te veel water wilt gebruiken? Wij geven wat leuke tips, waarmee je de zomerse dagen wel door komt. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.