Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Sluiting Brabantse kinderopvangcentra baart zorgen

Sluiting Brabantse kinderopvangcentra baart zorgen

In zes grote Brabantse gemeenten hebben 49 kinderopvangcentra en 73 buitenschoolse opvangcentra in een korte tijd hun deuren gesloten. Volgens  de Brancheorganisatie Kinderopvang en vakbond Abvakabo FNV zijn de sluitingen in veel gevallen een direct gevolg van de overheidsbezuinigingen.

Het gaat om opvanglocaties in Tilburg, Breda, Den Bosch, Roosendaal, Eindhoven en Oss, zo meldt Omroep Brabant. In die gemeenten zijn er nu nog 418 kinderopvang- en 413 buitenschoolse opvangcentra.  De brancheorganisatie en de vakbond maken zich ernstig zorgen.

Betalen
Volgens de brancheorganisatie geven de failliete organisaties de bezuinigingen als reden voor sluiting. Ouders moeten zelf meer betalen en brengen hun kinderen minder vaak en korter. Niet alle faillissementen zijn te wijten aan overheidsbezuinigingen, nuanceert de brancheorganisatie. Maar zij en ook de vakbond merken een grote terugloop sinds maart van dit jaar.

Kwaliteit
De vakbond zegt te vrezen voor het voortbestaan van de sector door de faillissementen en ook door de kwaliteit die afneemt. Nagenoeg alle tijdelijke contracten in de kinderopvang zijn niet verlengd en groepen kinderen worden samengevoegd. Daardoor heb je als pm’er meer kinderen die je aandacht moet geven en daar lijdt de kwaliteit onder, aldus de vakbond.

Bron: Omroep Brabant/ANP-Photo/Koen Suyk

1 REACTIE

  1. Hedenmorgen vernam ik middels het journaal en Nu.nl dat de ROC’s de overheid aansprakelijk gaan stellen voor hun veranderde beleid. Voor de kinderopvang geldt toch hetzelfde, overheidsregels die steeds worden aangepast. De K.O.T wordt bevroren of drastisch verlaagd, de inburgeringscursussen zijn of afgeschaft of verminderd. Bij het in het leven roepen van deze cursussen moesten de kdv instellingen zeer snel anticiperen en investeren. Nu alles tevergeefs, en is aftakeling van de sector een feit. Waarom kan men in Duitsland de kinderopvang wel op peil houden en zelfs uitbreiden, daar dienen voor aug 2013 nog 230.000 kindplaatsen gerealiseerd te worden. Laat het kabinet hier een voorbeeld aan nemen.
    Naar mijn idee brengen de bezuinigingen in de kinderopvang niets op en kost het veel meer, wat te denken van de uitkeringen die de Pm ers dienen te ontvangen, de verminderde loonbelasting inkomsten, de vele faillissementen die een betalingsonmacht bij de belastingdienst deponeren. En tot overmaat van ramp de vele gezinnen die in de problemen komen, doordat er onbetaalbaar geworden kinderopvang is, en/of hun werk hebben verloren of zelfs hebben moeten afhaken.
    Naar mijn idee hebben de Brancheorganisatie en Boink
    hier een te passieve houding aangenomen en totaal niet gereageerd op de plannen van het 1e en 2e kabinet Rutten. Nu hoor je Boink wel reageren op een nieuwe regeling, nieuwe rekentool, maar om op te komen voor de ouders waar deze organisatie voor staat, niks van dit alles. Dit geldt ook voor de Branchevereniging, 1 dag voor de kamerbehandeling komt men in actie, met een petitie.
    Mijn inziens zouden beide instellingen i.s.m de sector het voorbeeld van het ROC dienen over te nemen, en op te komen voor hun achterban.
    Ik daag hun dan ook uit om met ons de procedure op te starten en de overheid aansprakelijk te gaan stellen
    voor de ondergang van de kinderopvang in zijn algemeenheid en de ondernemingen in het byzonder.
    Indien er ondernemers zijn die samen met ons

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.