Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Slachtoffers zedenzaak blijven anoniem

Slachtoffers zedenzaak blijven anoniem

Het Openbaar Ministerie codeert de namen van de jonge slachtoffers in het dossier van de Amsterdamse zedenzaak om hun anonimiteit tijdens de openbare strafzittingen te waarborgen. Dit zei persofficier Otto van der Bijl zaterdag in een reactie op kritiek in De Telegraaf van een moeder die bang is dat de identiteit van haar kind tijdens de strafzaak tegen Robert M. uitlekt.

Geen kindernamen
Volgens de persofficier gaat het Openbaar Ministerie uiterst zorgvuldig om met de persoonsgegevens van de slachtoffers en zijn hun namen in de dagvaarding daarom gecodeerd in cijfers. Van der Bijl voegt eraan toe dat de officier van justitie tijdens de openbare rechtszitting geen kindernamen zal noemen. Alleen de rechters, de verdediging en de verdachte krijgen van justitie een lijst met een overzicht van de zaken waarnaar de nummers verwijzen.

Gesloten deuren
Een deel van de omvangrijke rechtszaak zal achter gesloten deuren plaatsvinden, verwacht Van der Bijl. ‘Het is gebruikelijk dat de rechtbank in zedenzaken beslist dat belastend filmmateriaal alleen achter gesloten deuren mag worden getoond.’
Robert M. (28) en zijn partner Richard van O. (38) moeten vrijdag weer voor de rechtbank in Amsterdam verschijnen in zogeheten regiezittingen. Dan zal justitie bekendmaken in hoeverre het justitieel onderzoek is gevorderd.

Bron: ANP
Foto: ANP Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.