Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ska kinderopvang wordt in ongelijk gesteld

Marike Vroom
Marike Vroom werkt al 25 jaar voor de kinderopvangbladen. Begonnen als redacteur voor het blad Kinderopvang, is ze nu hoofdredacteur van dat blad en ook van Management Kinderopvang, Kinderopvangtotaal.nl én Zosja.nl. De sector heeft voor eeuwig haar hart gewonnen.
Stichting Kinderopvang Amersfoort (Ska) heeft ongelijk gekregen van de Geschillencommissie Kinderopvang. In juni kregen 200 ouders bericht dat het contract verbroken zou worden vanwege het grote personeelstekort. Dertien ouders zijn naar de Geschillencommissie gestapt, met resultaat: Ska moet hun kinderen weer opvang bieden. Dit schrijft RTV Utrecht.
hoe-betrek-je-meertalige-kinderen-bij-de-groep
Oksana Kuzmina / stock.adobe.com

Afgelopen juni kregen 200 ouders te horen dat hun kind(eren) niet meer of minder opgevangen konden worden vanwege het personeelstekort. Eerst wilde een groep ouders naar de rechter stappen voor een kort geding, maar toen is er gekozen om een klacht in te dienen bij de Geschillencommissie Kinderopvang. Deze heeft geoordeeld dat het personeelstekort geen “geldige zwaarwegende reden” was om de contracten op te zeggen. Vooral ook omdat de kinderopvangorganisatie ook in de laatste maanden nog nieuwe klanten had aangenomen. Volgens de commissie had Ska toen al lang kunnen voorzien dat de arbeidsmarkt steeds krapper zou worden.

Uitspraak is bindend

De kinderopvangorganisatie laat op de eigen site weten de uitspraak eerst te willen bestuderen, om vervolgens contact op te nemen met de ouders. De uitspraak is bindend. Daar zijn beide partijen, Ska en de ouders dus, voorafgaand aan de procedure mee akkoord gegaan, schrijft RTV Utrecht.
De vraag is nog wel of deze uitspraak voor alle gedupeerden gaat gelden. Want de geschillencommissie beoordeelt iedere zaak apart en heeft nu dus naar dertien zaken gekeken.

Ouders die willen dat Ska Kinderopvang de eenzijdige opzegging van contracten terugdraait, zien af van een kort geding en dienen nu een klacht in bij de Geschillencommissie Kinderopvang. Een rechtszaak kan maanden duren, en die tijd is er niet.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.