Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Sjoukje Andriessen – Gastouder word je niet zomaar!

Als gastouderbureau krijgen we een heleboel aanmeldingen van mensen die graag gastouder willen worden. Vooral het passen op een kindje met extra zorgbehoefte lijkt veel mensen wel leuk! Daarnaast hebben ze het idee dat ze dit goed kunnen combineren met hun eigen gezinssituatie. Dat is natuurlijk niet altijd zo. Een kind opvangen met extra zorgbehoefte doe je er natuurlijk niet zomaar even bij.

Ook broertjes en zusjes opvangen
MedischGastOuder is een gastouderbureau voor kinderen die extra zorg nodig hebben. Deze zorg kan bestaan uit verpleegkundige zorg, pedagogische zorg of een combinatie van beiden. Bij MedischGastOuder worden geen kinderen opgevangen die geen extra zorg nodig hebben. Alleen voor het broertje(s) en/of zusje(s) van onze clientjes maken we wel een uitzondering. Zij kunnen ook in overleg bij de zelfde gastouder worden opgevangen. Ouders vinden dit vaak heel prettig. Zo hoeven ze niet hun kinderen op verschillende adressen te brengen en ze dan vervolgens ook weer op verschillende adressen op te halen. Dat is voor het gezin wel zo rustig.

Voldoen aan de Wet Kinderopvang
Omdat de ouders voor de opvang van de broertjes en zusjes aanspraak willen maken op de kinderopvangtoeslag van de belastingdienst moet ook MedischGastOuder net als alle andere kinderopvangorganisaties voldoen aan de Wet Kinderopvang. De Wet Kinderopvang stelt eisen aan alle kinderopvangorganisaties op het gebied van veiligheid en kwaliteit met de GGD als toezichthouder. In oktober hebben ook wij daarom een inspectie gehad van de GGD. Gelukkig bleek alles in orde, maar het was wel heel spannend! Het voelt als een proefwerk dat voor je neus wordt nagekeken. Heel confronterend, maar wel heel goed! Het is een belangrijke kwaliteitscontrole voor de kinderopvang. Gelukkig was het inspectierapport in orde en mogen we onze werkwijze handhaven en blijven we binnen de Wet Kinderopvang passen.

Flinke eisen!
Naast het feit dat de Wet Kinderopvang flinke eisen stelt aan de opvang van kinderen, vooral nu met de nieuwe wetgeving (voor jullie vast allemaal bekend), stellen wij als gastouderbureau ook nog eens eigen eisen aan onze gastouders. Onze doelgroep is toch afwijkend van de meeste reguliere gastouderbureaus en zo hebben wij ook onze eigen afwijkende verwachtingen van de gastouders. Natuurlijk is het belangrijk dat de verpleegkundige en pedagogische gastouders in het bezit zijn van een (relevant) diploma en van relevante werkervaring. Daarnaast willen we ook graag dat iemand zelfverzekerd overkomt, zelfstandig kan werken en een warme en veilige plek kan creëren voor de kinderen.

Voldoe je als gastouder aan al deze eisen moet het allerbelangrijkste natuurlijk nog gebeuren. Er moet een klik zijn met de ouders en natuurlijk met het kind!
Dus al met al: gastouder word je niet zomaar!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.