Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

SIRE: ‘Mogen jongens nog wel jongen zijn?’

‘Laat jij jouw jongen genoeg jongen zijn?’ Met deze slogan opent SIRE een campagne voor alle opvoeders in Nederland. Want mogen jongens nog wel écht jongen zijn?
lvb-zwakbegaafdheid-Fotolia.jpg
Volgens SIRE remmen (professionele) opvoeders jongens af

‘Jongens en meisjes zijn gelijkwaardig, maar niet hetzelfde’, zegt SIRE-directeur Van der Helm tegen NOS. ‘Met deze campagne willen we een discussie op gang brengen die er hopelijk voor zorgt dat jongens de ruimte krijgen om zich te ontwikkelen op de manier die het beste bij hen past.’

Jongens afremmen

Volgens SIRE remmen (professionele) opvoeders jongens af, en daarmee remt hun ontwikkeling. ‘We zijn bang dat ze vallen, zich bezeren of thuis komen met een kapotte broek. Ze moeten zich gedragen, ze moeten stil zijn en luisteren’, klinkt het in de nieuwe campagnevideo. SIRE stelt dat jongens juist leren door te ontdekken, te experimenteren, risico’s te nemen en te doen. Daar moet de ruimte voor zijn.

Aandacht voor verschillen

Volgens wetenschappers moet er ook in het onderwijs meer aandacht komen voor de verschillen in ontwikkeling tussen jongens en meisjes. Als je jongens afremt, stellen de wetenschappers, verliezen ze sneller hun concentratie, vermindert hun motivatie en gaan prestaties achteruit. Jongens krijgen ook vier keer vaker de diagnose adhd dan meisjes en krijgen vijf keer vaker medicijnen daarvoor, meldt NOS.

Ouders

SIRE heeft ook ouders gevraagd naar hun mening en 44% vindt dat specifiek jongensgedrag, zoals stoer doen en druk doen, wordt onderdrukt in de huidige maatschappij. Ouders benadrukken het belang van meer mannelijke professionele opvoeders en meer ruimte voor beweging.

Onverwoestbare broek

Om de campagne extra kracht bij te zetten, verloot SIRE een onverwoestbare broek. ‘De broek om in te experimenteren, springen, klimmen en ravotten.’ De broek is gemaakt met een speciale vezel, die vijftien keer sterker is dan staaldraad. De broek is (nog) niet te koop.

Op de speciale website van de campagne staan meer feiten en tips van experts.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.