Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

September: de maand van interessante subsidies voor de kinderopvang

Organisaties in de kinderopvang moeten steeds meer investeren in kwaliteits- en kennisontwikkeling. Kan dit voordeliger en hoe? Luuc Hek, operationeel manager bij WerkendLeren, vertelt over subsidiemogelijkheden voor de kinderopvang. ‘September is toch wel DE maand als het gaat over interessante subsidies.’

Wanneer Luuc met kinderopvangcentra in gesprek is over hun strategisch opleidingsbeleid, merkt hij dat zij vaak nog niet profiteren van verschillende royale subsidiemogelijkheden. ‘Regelmatig blijkt dat organisaties niet weten dat ze subsidie kunnen aanvragen, vertelt Luuc. ‘Ik durf te stellen dat organisaties al gauw 7.500 euro per jaar laat liggen.’ Luuc vermoedt dat een combinatie van onbekendheid, tijdgebrek en rompslomp, ondernemers tegenhoudt. Tijd om daar verandering in te brengen!

 

‘Ik durf te stellen dat organisaties al gauw 7.500 euro per jaar laten liggen.’

 

3 interessante subsidies die in september aan te vragen zijn

Luuc geeft aan dat de overheid in september drie subsidieloketten opent (en sluit) die voor veel organisaties interessant zijn. ‘Er zijn subsidies gericht op het strategisch opleidingsbeleid van organisaties, maar individuele medewerkers kunnen ook kosteloos of met een flinke subsidiëring trainingen en opleidingen volgen’. Voorbeelden hiervan zijn:

1. Subsidie voor MBO BBL-studenten

Volgens Luuc is de SPL-subsidie interessant als je mbo BBL-studenten in dienst hebt. Deze biedt een tegemoetkoming in de kosten voor praktijkbegeleiding. De subsidieadviseur rekent ons even voor: ‘Voor de begeleiding van een BBL-deelnemer kan een organisatie maximaal 2.700 euro per schooljaar ontvangen. Dat is zeker wanneer er meer BBL-ers zijn een mooie ondersteuning.’

Organisaties die deze subsidie willen inzetten, kunnen nog snel de subsidiecheck doen om te ontdekken of hun leerlingen hiervoor in aanmerking komen. Let op: het subsidieloket sluit 16 september om 17.00 uur.

Doe snel nog de gratis subsidiecheck >>>

2. Subsidie voor leren en ontwikkelen in MKB

MKB-organisaties die processen rondom leren en ontwikkelen willen doorvoeren, kunnen in aanmerking komen voor maximaal 24.999 euro SLIM-subsidie. ‘Deze subsidieregeling kan nogal vaag klinken, maar is ontzettend interessant’, vertelt Luuc. ‘Je kunt het bijvoorbeeld inzetten voor het ontwikkelen van opleidingsplannen, video-interactie en ontwikkelgesprekken.’

Luuc vertelt dat je voor deze subsidie nog geen volledig uitgewerkt plan hoeft te hebben: ‘De subsidie is juist ook interessant voor het ontwikkelen van plannen. Heb je een idee op tafel liggen, dan kunnen wij nu nog helpen met de subsidieaanvraag’.

Lees meer over deze subsidie >>>

3. STAP-budget

‘Het STAP-loket opent elke twee maanden. Op 1 september is het loket geopend, maar onze ervaring is dat het budget vaak al binnen enkele dagen op is. Je moet er op 1 november dus snel bij zijn’, valt Luuc met de deur in huis. Met deze subsidie volg je een opleiding of training waarvoor je tot maximaal 1.000 euro vergoed krijgt. Deelnemers kunnen deze subsidie zelf in drie simpele stappen aanvragen. Wordt er geen budget toegekend, dan hoeven zij de training niet te volgen.

‘Honderden deelnemers die werkzaam zijn in de kinderopvang en BSO hebben zich al voor onze trainingen aangemeld en subsidie aangevraagd’, vertelt Luuc. ’Op watisjevolgendestap.nl vind je alle trainingen die je gratis of voordelig kunt volgen en zie je wanneer je je aanvraag kunt indienen.’

Bekijk trainingen met STAP-subsidie voor de kinderopvang >>>

Passend subsidieadvies

Bij een subsidieaanvraag denken ondernemers al gauw aan veel papierwerk en onzekerheid over de toekenning. ‘Koudwatervrees’, noemt Luuc het. ‘Met de juiste begeleiding valt het reuze mee.’ Grotere organisaties hebben vaak iemand in huis die zich in de subsidies verdiept. Organisaties die deze expertise niet hebben, helpt WerkendLeren bij de aanvraag.

‘We bespreken de opleidingsbehoeften en adviseren over de passende subsidie. Daarna toetsen we of een organisatie aan de voorwaarden voldoet. We helpen ook bij het inrichten van de administratie, bijvoorbeeld van de BBL-deelnemer, zodat de organisatie aan alle eisen voldoet. En we verzorgen de aanvraag van de subsidie. Zo nemen we ondernemers stap voor stap mee.’

No cure no pay

WerkendLeren durft op basis van ervaring te werken met een resultaatgerichte beloning. ‘Organisaties hoeven ons niet te betalen als de subsidie niet wordt verstrekt. No cure, no pay dus. Ondernemers kunnen ook voor een vaste prijs kiezen; de keuze laten we aan de klant over.’ Luuc hoopt dat meer ondernemers aanspraak gaan maken op de beschikbare subsidies.

‘De sector zet volop in op kwaliteitsverbetering en de overheid wil daaraan bijdragen door verschillende interessante subsidies. Het is jammer als ondernemers deze kansen laten liggen. Wij helpen ze graag met een eerste, gratis check. In een gesprek over organisatiewensen kunnen we snel aangeven welke mogelijkheden voor ondersteuning er zijn.’

Jarenlange ervaring

Luuc ondersteunt jaarlijks ruim duizend ondernemers bij de aanvraag van subsidie. Sinds de oprichting in 2011 helpt WerkendLeren niet alleen kinderopvang-, maar bijvoorbeeld ook horecabedrijven en onderwijsorganisaties bij de aanvraag van subsidie.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste subsidienieuws? Meld je dan nu aan voor onze subsidiealert via https://ikinvesteerinmijntoekomst.nl.

Vragen over de inzet van subsidies? Neem contact met ons op via info@werkendleren.nl of bel 088-2827000.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.