Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Segregatie kinderen begint al op straat

Kinderen uit welgestelde gezinnen en kinderen van laagopgeleide ouders komen elkaar in hun buurt nauwelijks tegen. Dit ontdekten stadsgeograaf Lia Karsten en architect Naomi Felder voor een onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam.
01 Segregatie buurt kinderen.jpg
Voor alle groepen ouders geldt dat ze het

Dagblad Trouw schrijft over dit onderzoek. Hoe ouders naar de stad kijken, als een plek vol mogelijkheden of juist een plek vol gevaren, heeft invloed op het speelgedrag van kinderen. Welgestelde ouders ervaren de stad als een plek waar hun kind fijn kan opgroeien. Zij zijn ook in staat om hun kinderen veel mee te geven van wat de stad te bieden heeft. Ouders uit de onderste sociale lagen (vaak zonder werk en vaak allochtoon) zien juist veel meer de beperkingen en gevaren van de stad. Deze laatste groep ouders trekken er weinig op uit met hun kinderen om de stad te ontdekken. Ze kennen er soms letterlijk de weg niet.

Het spelende kind

Voor alle groepen ouders geldt dat ze het, meer dan vroeger, nodig vinden om toezicht op hun spelende kind te houden. Daardoor staat het buitenspelen onder druk. Karsten: ‘Veel laagopgeleide ouders zijn daarnaast bang dat hun kinderen in contact komen met vrijgevochten buurtgenootjes. Er is bij deze groep meer angst voor druk verkeer, hangjongeren en burenruzies. Kinderen van deze ouders gaan vaker naar school of het buurthuis om in hun wijk te spelen. Kinderen van rijkere ouders gaan juist naar sport- of muziekles buiten hun wijk.

Maakt groen in de omgeving van kinderen echt het verschil om gezond op te groeien, of maakt het niet zoveel uit? Allerlei wetenschappers gaven antwoord op deze vraag. Lees meer

Gemengde buurt

Karsten en Felder brachten van 42 gezinnen in Amsterdam en Rotterdam in kaart hoe en waar ze buitenspelen, wat er voor hen in de stad nog meer te ontdekken is en hoe zij in de stad opgroeien. Alle gezinnen wonen in gemengde buurten waar zowel kinderen uit rijke als arme gezinnen door elkaar wonen.

Stoep om te spelen

Zij noemen de conclusies in hun onderzoek triest, want mooi aangelegde parken, pleinen en speeltuinen in de stad zijn lang niet altijd voor iedereen toegankelijk. Het liefst, zeggen de twee, moeten kinderen gemakkelijk en veilig in hun eigen straat kunnen spelen. ‘De stoep moet weer een plek worden waar mensen elkaar tegenkomen en even stilstaan om een praatje te maken’, schrijft Trouw over het onderzoek. Maar de stoepen worden daarentegen steeds voller: met fietsen, afvalcontainers, auto’s en terrassen.

Integratie

Karsten en Felder denken dat kinderen door samen buiten te spelen pas echt kunnen integreren. ‘Dat werkt beter dan cursussen om allochtone ouders in beweging te brengen’ zegt Felder.

Een tijdje geleden zorgde de conclusie van de Onderwijsinspectie dat het onderwijs segregatie van kinderen in stand houdt, tot geschrokken reacties. Lees meer over deze conclusie

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.