Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Screening directeuren niet in orde

Screening directeuren niet in orde

Iedereen die werkt binnen een kindcentrum moet een verklaring omtrent gedrag (VOG)overleggen, dat geldt ook voor de eigenaren van kinderopvangorganisaties. Toch schiet de screening van directeuren in de kinderopvang tekort vinden zowel MOgroep Kinderopvang als de Branchevereniging Ondernemers in de Kinderopvang.

Directeuren in opspraak
Afgelopen dinsdag werd een eigenaar van een agrarische kinderopvangorganisatie in Ens opgepakt vanwege ontucht met twee meisjes tussen de 4 en 12 jaar oud. Oud-directeur van het Hofnarretje Albert Drent, die overigens geen officiële verdachte is, raakte in opspraak vanwege zijn dubieuze vertrek bij een ander kinderdagverblijf in de jaren ’90 en de slaapfeestjes die hij organiseerde voor kinderen van het Hofnarretje. Het wekt vragen op over de kwaliteit van screening van directeuren in de kinderopvang.

Periodieke VOG
Rutger van der Meer van de Branchevereniging Ondernemers in de Kinderopvang zegt in Het Parool dat de screening van directeuren grondiger moet. ‘Bij de grote organisaties is er nog een raad van bestuur die de directeur controleert. ‘Maar op kleinere crèches ontbreekt die in veel gevallen,’ zegt hij. Ook vindt hij het vreemd dat een eigenaar van een kinderdagverblijf alleen bij de start om een VOG wordt gevraagd en dus geldig blijft terwijl er ondertussen redenen kunnen zijn om iemand z’n VOG af te nemen. ‘Wij vinden dat ze deze verklaring periodiek moeten vernieuwen’, aldus Van der Meer.

‘Een blinde vlek’
Ook MOgroep Kinderopvang maakt zich zorgen om de screening van directeuren. Een woordvoerder van de branchevereniging zegt: Directeuren kunnen hun personeel screenen om te controleren of zij veilig met kinderen kunnen werken. Maar de screening van de directeuren zelf is een blinde vlek.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.