Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

SCP: Oudercommissies zitten in een lastige positie

Het ontbreekt oudercommissies in de kinderopvang zowel aan een sterk mandaat als aan een sterke positie ten opzichte van het management van een kinderopvangorganisatie. Dat maakt de positie van oudercommissies ingewikkeld. Dit concluderen onderzoekers van het Sociaal Cultureel Planbureau in het SCP-rapport Een beroep op de burger.
SCP: Oudercommissies zitten in een lastige positie

In het rapport wordt de toegenomen eigen verantwoordelijkheid van burgers onder de loep genomen. De rol van oudercommissies in de kinderopvang wordt hierin ook besproken. Hiervoor zijn 25 voorzitters van oudercommissies telefonisch ondervraagd door de onderzoekers. ‘Het beeld dat daaruit voortkomt is moeizaam’, schrijven twee SCP-onderzoekers in het aprilnummer van Management Kinderopvang.

Animo
Het merendeel van de oudercommissies bleek niet op volle sterkte, omdat er niet genoeg animo was. Drie van de vijfentwintig gebelde kindercentra hadden zelfs geen oudercommissie wegens een gebrek aan belangstelling. Als er wel een oudercommissie is, krijgen de commissieleden bijna nooit input van ouders. Toch hebben de oc’s over het algemeen een goed beeld van wat er leeft onder ouders, bijvoorbeeld door de tevredenheidsonderzoeken of door gesprekken met ouders in de wandelgangen.

Locatiemanager

Een goede relatie met de locatiemanager is noodzakelijk voor de rol van de oudercommissie. Daarover zijn alle oudercommissies het eens. Het merendeel van hen voelt zich serieus genomen en wordt op de hoogte gehouden. De locatiemanager is hiertoe ook verplicht. Toch gebeurt het niet overal. Oudercommissies voelen zich in enkele gevallen tegengewerkt, of moeten moeite doen om aan informatie te komen.

Tarieven

Soms adviseren oudercommissies over zaken waarbij zij eigenlijk machteloos staan. Een voorbeeld hiervan zijn de uurtarieven waar oc’s jaarlijks veel tijd aan besteden. Vervolgens vermelden locatiemanagers vaak dat de tarieven organisatiebreed worden vastgesteld en dat noch de locatiemanager, noch de oudercommissie hier invloed op heeft. Enkele oudercommissies hebben al een overkoepelende commissie, maar de meesten nog niet. Hiervoor wordt wel gepleit.

Gebrek aan macht

Het reilen en zeilen in het kindercentrum wordt door een deelnemer aan het onderzoek als ‘dikke modder’ ervaren’. ‘Het gebrek aan macht van oudercommissies maakt ons afhankelijk van de welwillendheid van kindercentra.’ Volgens de onderzoekers beperkt dit oc’s om zich te kritisch op te stellen. Minister Lodewijk Asscher is bezig met een wetsvoorstel waarin het adviesrecht van ouders en oudercommissies in de kinderopvang wordt vergroot.

Bekijk hier het SCP Rapport Een beroep op de burger. Vanaf pagina 75 gaat het over de kinderopvang.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.