Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Schuld bij Catalpa van 13.000 euro per kind

Schuld bij Catalpa van 13.000 euro per kind

De schulden van Catalpa Kinderopvang (onderdeel van Estro) zijn in een jaar tijd vertienvoudigd. Dat komt neer op 13.000 euro per kind. In totaal vangt Catalpa 40.000 kinderen op 540 locaties op. Dit schrijft NRC Handelsblad dinsdagmiddag.

Hoge rentelasten
Catalpa is de grootste aanbieder van kinderopvang in Nederland, maar lijdt flink verlies blijkt uit het jaarverslag over 2010. De directie verwacht dat Catalpa ook de komende jaren verlies zal lijden als gevolg van de hoge rentelasten. In totaal leende Catalpa 225 miljoen euro tegen 15 procent van zijn aandeelhouder, de Amerikaanse investeerder Providence.

Schijn bedriegt?
Financieel directeur van Catalpa Walter Blom zegt dat de gekozen financieringsstructuur gangbaar is in de private-equity sector. De koers is bepaald door aandeelhouder Providence, maar deskundigen denken dat de organisaties er eigenlijk veel beter voorstaat dat zij zich presenteert. Het zou dan om een truc gaan waardoor Catalpa geld terugkrijgt van de Belstaingsdienst, in plaats van dat zij belasting hoeft te betalen.

Kamer wil meer duidelijkheid
De Tweede Kamer wil opheldering over de financiële praktijken van de grootste kinderopvangorganisatie van Nederland, Catalpa. PVV-Kamerlid Richard de Mos zei: ‘Dit bedrijf wordt mede betaald door de belastingbetaler en tegelijkertijd wordt de belasting ontdoken.’ Hij wil dat minister Kamp een onderzoek instelt naar de financiën van Catalpa. Ook andere partijen willen opheldering, zoals de PvdA. Marriët Hamer: Dit lijkt me niet de bedoeling.’

Concurrenten: veiliger
Directe concurrenten van Catalpa hebben een veiliger financieringsbeleid en hebben een sterke solvabiliteit. Kinderopvang Nederland (400 vestigingen) en Humanitas (300 vestigingen) zijn beide vrijwel schuldenvrij en hebben een eigen vermogen dat meer dan 40 procent van het balanstotaal uitmaakt. Die organisaties maken winst en dragen belasting af. Economieredactuer van het NRC Jeroen Wester raadt ouders van kinderen die naar de kinderopvang van Catalpa gaan alert te zijn. ‘De schulden lopen op en daarmee neemt de druk om te saneren of de tent te verkopen wel toe. Het geeft onrust en druk op een niet aangename manier.’  

Lees meer in het NRC Handelsblad van dinsdag 22 november 2011 of lees het online artikel >>

Bron: NRC Handelsblad
Foto: Stock.xchng

2 REACTIES

  1. Ik ben zelf al jaren werkzaam in de kinderopvang , en het verbaasd mij steeds weer hoe er met bepaalde dingen wordt omgegaan !! de kinderen behoren op de eerste plaats te komen maar dat is soms nog maar de vraag . organisaties zijn zich zelf boven het hoofd gegroeid en de een weet niet meer wat de ander doet . wie zijn er de dupe ? kinderen en ouders . Dan nog maar te zwijgen over de overheid die zich met van alles in de kinderopvang bemoeid maar eigenlijk helemaal niet weet hoe het allemaal gaat of werkt . Dan wordt er weer geroepen dat de kwaliteit niet goed genoeg is , leidsters niet voldoende zijn opgeleid …. Misschien moet er eens goed gekeken worden naar de kinderopvanggerichte opleidingen !! wat wordt er daar nu aangeboden en kunnen de jongeren daar mee goed voorbereid de werkvloer op ? er is zo veel uitgehaald ! zoveel jongeren gezien die dachten dat ze de kinderopvang wel leuk vonden , maar er dan achter kwamen dat het niet alleen leuk is je moet ook andere dingen doen . Misschien weer gewoon terug naar kleinere overzichtelijke Kind gerichte Kinderdagverblijven ?? En dan nu dus door alle bezuinigingen hebben ouders schulden bij t kinderdagverblijf ?! Halen de ouders straks hun kinderen van het dagverblijf om dit soort toestanden te voorkomen ? geen idee maar ik weet wel dat dit ook zo anders zou kunnen , even niet alleen aan de cijfers denken maar aan De Kinderen !

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.