Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Scholen gaan twee dagen staken

De vorige staking is nog geen drie weken geleden, maar toch roept de Algemene Onderwijsbond (AOb) leraren op om op donderdag 30 én vrijdag 31 januari opnieuw te gaan staken. ‘We voeren de druk op, de actiebereidheid is enorm’, zegt AOb-voorzitter Eugenie Stolk.
ANP

‘Na alle demonstraties heeft het kabinet nog steeds niet gezorgd voor structureel extra geld voor het onderwijs’, zegt Eugenie Stolk. ‘We voeren de druk op, de actiebereidheid is enorm.’ Afgelopen 6 november was er ook een landelijke staking, waarbij leraren, schoolleiders en onderwijsondersteuners in het primair en voortgezet onderwijs massaal hun werk voor een dag neerlegden. Overal in het land vonden bijeenkomsten en demonstraties plaats.

Tweedaagse staking

Volgens de grootste onderwijsbond van Nederland staat 90 procent van de leden achter vervolgacties. ‘We trappen 2020 daarom af met een tweedaagse staking. Er moet structureel geld bij voor het onderwijs. Zolang dat geld er niet komt, blijven wij actievoeren’, zegt Stolk.

Beroep op kinderopvang

Tijdens stakingen in het onderwijs wordt er haast vanzelfsprekend een beroep gedaan op de kinderopvang. Maar de sector kampt in delen van het land zelf ook met grote personeelstekorten. Hoewel veel pm’ers begrip hebben voor hun onderwijscollega’s zijn voor sommige pm’ers de onderwijsstakingen een doorn in het oog, bleek bij de onderwijsstaking op 15 maart 2019. Lees: Pm’er reageren op onderwijsstaking: ‘Genoeg is genoeg’ >>

Hoe de acties er in januari precies uit gaan zien is nog niet bekend.

Scholen week dicht

Zestien basisscholen in Amsterdam voeren op hun manier nog eens extra actie: zij blijven in de week van 9 december 2019 vijf dagen achtereen dicht. Ze zeggen dat ze de tijd nodig hebben om te onderzoeken hoe ze het lerarentekort kunnen oplossen.

Kinderopvang

Sommige kinderopvangorganisaties bieden extra opvanguren aan tijdens de landelijke onderwijsstakingen. Hoe doen jullie dat? Deel je reactie hieronder in de comments.

Hoe zit het met de (buitenschoolse) opvang van de kinderen op een stakingsdag? Is de school of bso verplicht opvang aan te bieden? Een overzicht van de meest gestelde vragen met antwoord, door BOinK >>

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.