Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Scholen die energiecontract Gazprom opzegden, betalen tot 12 keer meer’

Scholen die hun energiecontract met Gazprom opzegden, zoals minister Jetten hen eerder dit jaar opdroeg, zijn met nieuwe overeenkomsten tot twaalf keer duurder uit. Dit meldt het fd. (het financieele dagblad) vanochtend. Scholen krijgen te maken met hoge energietarieven én moeten vanwege corona goed ventileren, zegt de krant. Een lastige spagaat.

Vanwege de gestegen gasprijzen moeten ze de hogere tarieven betalen. Veel scholen hadden een contract bij het Russische energiebedrijf, maar door de sancties tegen Rusland werden ze opgeroepen om over te stappen.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat zei tot vorige week dat contracten met Gazprom voor 10 oktober moesten worden opgezegd omdat ze in strijd zijn met Europese sancties. Inmiddels weet minister Jetten het niet zo zeker meer, schrijft het fd.: De Duitse overheid heeft afgelopen voorjaar de zeggenschap gegrepen bij het voormalige Gazprom Germania en diens dochters – die bedrijven zouden daarmee niet onder de sancties vallen. Daarom kunnen instellingen uitstel tot 1 januari krijgen.

Compensatie

De nieuwe contracten, die tot 12 keer duurder zijn, leiden ook bij de PO-raad tot zorgen. ‘Als dat het wordt, is het gewoon niet te doen’, reageert voorzitter Freddy Weima in het NOS Radio 1 Journaal. Hij wil graag heel snel duidelijkheid van de overheid over compensatie. Ook is hij op zoek naar perspectief voor de langere termijn, zodat scholen in staat zijn om goede isolatiemaatregelen te nemen. 

Dikke jassen

Het extra geld voor de hogere rekening moeten scholen uit dezelfde pot halen als onderwijs, weet de krant. Op de vraag of het onderwijs ten koste zal gaan van de energierekening, zegt Weima: ‘Het is te vroeg om daarop te speculeren. Extra dikke jassen in de klas, moet je niet willen. We willen goed ventileren, maar nieuwe ventilatiesystemen kosten ook weer energie. Je moet het als geheel zien. Daarom pleiten we al langere tijd bij de politiek voor veel meer investeringen in onderwijshuisvesting.’

Ernstig

Het opzeggen van het energiecontract was niet op vrijwillige basis, maar gebaseerd op de oproep van het ministerie. ‘Als er geen compensatie komt, kom je echt in de problemen om je onderwijs goed gefinancierd te houden’, zegt Weima in het NOS Radio 1 Journaal. Ze zijn bezig met een inventarisatie onder de leden hoe de situatie nu is. ‘Dat het ernstig is, is evident.’

Ontheffing

Veel scholen kampen, zo staat in het artikel  – naast hogere tarieven – ook met oplopende stookkosten in hun oude panden. Daarnaast moeten ze vanwege corona goed ventileren: ‘Volgens het CBS verbruikten scholen het afgelopen jaar significant meer energie dan de twee jaren daarvoor. Zo is de gaslevering met bijna 20 miljoen kubieke meter toegenomen in 2021 ten opzichte van 2019.’ Tot dusver hebben 67 scholen ontheffing van de sancties tot eind dit jaar aangevraagd, weet de krant.

Bron: fd. en NOS

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.