Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Samen aan de slag met de oefenmaterialen Meldcode

Onlangs bleek uit onderzoek van Augeo Foundation dat ongeveer 75 procent van de respondenten weleens een dilemma of belemmering ervaart bij het werken met de Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling. Daarom heeft Augeo een digitaal pakket vol oefenmaterialen over de Meldcode ontwikkeld.
huiselijk geweld
Beeld: iStock

Als pedagogisch professional in de kinderopvang heb je geleerd de stappen van de meldcode te volgen wanneer je je zorgen maakt om een kind. Maar in de praktijk blijkt er weinig gelegenheid om hiermee ervaring op te doen of weinig tijd om te oefenen. Hierdoor blijven belemmeringen en onzekerheid een rol spelen. Wat als je het verkeerd ziet, als het kind overstuur raakt of als ouders boos worden? Met de Meldcode-oefenmaterialen van Augeo Foundation kun je samen oefenen.

Belemmeringen wegnemen

Bij dit pakket ga je samen aan de slag. Ook zijn de werkvormen zeer divers en is het pakket enorm uitgebreid. Het hele jaar door kun je er met je team mee aan de slag. Door oefening en herhaling worden eventuele belemmeringen om in actie te komen weggenomen. Ook worden pedagogisch medewerkers zich op deze manier (nog meer) bewust van de belangrijke rol die zij kunnen spelen in het steunen van kinderen (en ouders) die thuis veel meemaken.

Samen leren en oefenen

Het nieuwe pakket is bedoeld voor trainers (locatiemanagers, aandachtsfunctionarissen, pedagogisch coaches) zodat zij met het team aan de slag kunnen. Op verschillende – heel praktische ─ manieren komen de volgende thema’s aan de orde: bewustwording, signaleringsvaardigheden, gespreksvaardigheden met kind en ouder en veerkracht versterken. Je kunt oefeningen los volgen of er een aantal combineren. Sommige oefeningen herhalen basiskennis, bij andere ga je meer de diepte in.

Meer informatie

Het pakket met de Meldcode-oefenmaterialen is onderdeel van een scholingslidmaatschap dat op maat gemaakte en vooral relevante online cursussen bevat voor de kinderopvang, integrale kindcentra en gastouderorganisaties. Naast dat de materialen in een lidmaatschap beschikbaar zijn, kunnen de oefenmaterialen ook via de online catalogus van Augeo aangeschaft worden.

Meer lezen over de Meldcode-oefenmaterialen of de cursus bestellen kan hier >>

Als trainer Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling maakt Bennita Blocq veel mee. Eén verhaal in het bijzonder laat haar niet meer los. Jaren geleden kwam een pm’er tijdens een training naar haar toe en deelde een heftig verhaal. ‘Ik heb gezien dat kinderen werden mishandeld, maar niemand durft er wat van te zeggen.’ Lees hier het hele verhaal [PREMIUM] >>

Bronnen: BMK, Augeo Foundation

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.