Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ruim vierduizend gastouders gestopt in een jaar

Gastouders vangen anno 2014 ongeveer hetzelfde aantal kinderen op met minder mensen. Dat wordt duidelijk uit de kwartaalcijfers van het Ministerie van Sociale Zaken. Het aantal kinderen dat gastouders opvangen, is ongeveer gelijk gebleven met 2013, maar het aantal gastouders nam in een jaar tijd af met vierduizend.
Ruim vierduizend gastouders gestopt in een jaar
Foto: ANP

In juli 2014 telde het ministerie 38.215 geregistreerde gastouders in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen. Dat waren er een jaar daarvoor nog 42.635, ruim vierduizend gastouders meer. In het najaar van 2012 waren er zelfs nog 46.578 gastouders geregistreerd.

Opvang 4-12 jaar

Gezien de daling van het aantal gastouders zou je verwachten dat het aantal kinderen dat naar de gastouderopvang gaat ook flink is afgenomen. Ook in de gastouderopvang is inderdaad sprake van vraaguitval, vooral in de opvang van kinderen van 4 tot 12 jaar. In 2012 gingen er nog 51 duizend kinderen in die leeftijdsgroep naar de gastouder, twee jaar later, in 2014, zijn dit er nog 48 duizend. Die afname van drieduizend kinderen vond echter vooral plaats in het eerste jaar. In het afgelopen jaar is het aantal kinderen nagenoeg gelijk gebleven.

Opvang 0-4 jaar

De opvang van het aantal kinderen van 0 tot 4 jaar is in een jaar tijd zelfs gegroeid: van 49 duizend kinderen in 2013 naar 51 duizend kinderen in het tweede kwartaal van 2014. Dat cijfer is net zo hoog als in 2012. In totaal gaan er 99 duizend kinderen naar de gastouderopvang. Het aantal kinderen dat naar het kinderdagverblijf gaat is 262 duizend en naar de bso gaan 284 duizend kinderen.

Het aantal kinderen dat naar de kinderopvang gaat, is in het tweede kwartaal van 2014 heel licht gestegen met duizend kinderen ten opzichte van het eerste kwartaal. Maar ze komen gemiddeld wel minder uren: 3 procent minder uren dan eerder dit jaar. Lees meer

Bekijk de cijfers hier

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.