Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Ruim 17.000 handtekeningen opgehaald voor hoger salaris kinderopvang

Vakbonden CNV en FNV hebben ruim 17.000 handtekeningen van kinderopvangmedewerkers voor een beter salaris overhandigd aan werkgeverspartijen BK en BMK. De vakbonden willen dat de werkgevers de loonsverhoging in hun cao-eindbod omhoog bijstellen.
ruim-17-000-handtekeningen-opgehaald-voor-hoger-salaris-kinderopvang
Foto gemaakt tijdens de landelijke FNV-stakingsdag voor kinderopvang op 14 september 2021. Foto: ANP Bart Maat

Werkgevers én werknemers zien het liefst per 1 januari 2023 een nieuwe cao Kinderopvang, maar de onderhandelingen lopen vooralsnog stuk op de loonsverhoging en de looptijd van de cao. Terwijl werkgeverspartijen BK en BMK eind november 2022 nog met een naar eigen zeggen ‘bovengemiddelde’ loonstijging van ruim 10 procent kwamen voor een cao van twee jaar, meldde vakbond FNV diezelfde week dat de cao-onderhandelingen stuklopen op dit eindbod.

12,9 procent én looptijd van een jaar

FNV en CNV vinden deze loonstijging niet voldoende. ‘Onvoorstelbaar dat werkgevers met een dergelijk eindbod durven te komen. Ze doen hiermee hun werknemers ernstig tekort’, reageerde Deddy Dorenbos, bestuurder FNV Zorg & Welzijn, onlangs. FNV wil een loonstijging van 12,9 procent én een cao-looptijd van één jaar. Niet twee.

De huidige cao Kinderopvang werd afgesloten met CNV; een akkoord met FNV bleef uit. Nu deze cao per 1 januari 2023 afloopt, begint de tijd te dringen. Maar een akkoord blijft uit. Ook CNV lijkt voet bij stuk te houden en wil dat werkgevers met een hoger loonbod komen.

Petitie voor loonsverhoging

Om die eis kracht bij te zette, startten CNV en FNV een petitie voor loonsverhoging. De 17.000 handtekeningen van werknemers die met deze petitie zijn verzameld, werden afgeleverd bij de kantoren van de BK en de BMK, meldt CNV. De werkgevers worden opgeroepen hun laatste cao-bod in te trekken en verder te onderhandelen over de loonsverhoging en een kortere looptijd van de cao, voor een jaar.

Werkgevers willen rust met tweejarige cao

Volgens werkgeverspartijen geeft een cao voor twee jaar rust in de sector, anders beginnen de onderhandelingen volgend jaar opnieuw. Daarover zeiden de BK en BMK eerder: ‘Werkgevers creëren rust in de sector met een tweejarige cao die loopt tot 1 januari 2025. Over een jaar opnieuw cao-gesprekken voeren leidt af. Liever leggen we de focus op de kinderen. En deze tweejarige cao biedt daarnaast zekerheid aan medewerkers.’

Reactie CNV

CNV-onderhandelaar Chantal van Dijk: ‘We zetten ons in voor een structurele loonsverhoging die de effecten van de inflatie compenseert en willen daarnaast een cao voor maximaal twaalf maanden afspreken, gezien de onzekere financiële situatie waarin werknemers zich bevinden.’ Daarnaast is het belangrijk medewerkers in de kinderopvang goed te belonen vanwege de plannen van het kabinet om deze ‘bijna gratis’ te maken. Dit plan zal falen als werknemers in de sector niet de waardering krijgen die zij verdienen, stelt CNV.

‘Financiële vooruitzichten voor 2024 verontrustend’

Over de reden waarom de vakbonden juist gaan voor een cao met een looptijd van één jaar zegt CNV: ‘De financiële vooruitzichten voor 2024 zijn verontrustend. Ingaan op het bod van de werkgevers kan leiden tot enorme financiële problemen voor medewerkers in de sector. CNV Zorg & Welzijn wil daarom alleen een cao voor één jaar afsluiten. Dit geeft ruimte om voor 2024 weer nieuwe passende afspraken te maken die recht doen aan de situatie van dat moment.’

Al het nieuws lezen rondom de vorming van de nieuwe cao Kinderopvang? Bekijk onze cao-pagina >>

2 REACTIES

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.