Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Robert M. zag geen alternatieven

Kindermisbruiker Robert M. zag, nadat hij in 2007 voor het eerst ernstig in de fout was gegaan met een kind op een crèche waar hij werkte, geen mogelijkheden om zijn gedrag te veranderen. Het misbruik breidde zich in de jaren na die eerste keer als een olievlek uit. Uiteindelijk vielen tientallen kinderen ten prooi aan M., sommigen vele malen.
Robert M. zag geen alternatieven
Foto: ANP Photo

M. verklaarde dinsdag voor het gerechtshof dat zijn leven in het teken heeft gestaan van een constant gevecht tegen zijn seksuele gevoelens voor kinderen. Vanaf zijn twaalfde levensjaar wist hij dat hij ze had. ‘Het vreet een mens op’, aldus M.

Alternatieven
In 2002, in de periode dat hij naar Nederland kwam, vond hij dat hij niet langer moest piekeren en er iets aan moest doen. Actie bleef niettemin uit, want M. wist niet waar hij het zoeken moest: ‘Ik zag de alternatieven toen simpelweg niet. Robert M. zei dat hij nog steeds seksuele gevoelens voor kinderen heeft. In detentie gebruikt hij onder meer libidoremmers

Zelfmoord
M. heeft al eerder verklaard dat alleen zijn dood alle problemen had kunnen voorkomen. Vorig jaar, tijdens het proces bij de rechtbank, zinspeelde hij op zelfmoordplannen. Ook nu denkt hij nog dat zijn dood de beste oplossing is, voor alle betrokkenen in het drama dat Robert M. heet. Van een voornemen tot zelfmoord is geen sprake, zo verzekerde hij het hof dinsdag. ‘Ik ben geen pillen aan het opsparen of touwen aan het vlechten.’

Misbruik in kinderdagverblijven

Het hof probeerde er tijdens de ondervraging van M. achter te komen hoe zijn strijd tegen zijn gevoelens zich verhoudt tot het steeds verdergaande misbruik. Een eenduidig antwoord op die vraag bleef uit. Bij het misbruik op de crèches waar hij werkte, nam M. soms grote risico’s, die makkelijk tot betrappen op heterdaad hadden kunnen leiden. Hij zei dat hij soms betrapt had wíllen worden. ‘Als er geen uitweg meer is, is betrapt worden op zichzelf een uitweg.’

Proces
Het hof heeft tien dagen uitgetrokken voor het proces. Dinsdag is gereserveerd voor de feitenbehandeling en het verhoor van de 29-jarige M. Voorzitter Helma Tilleman zei dat het niet de bedoeling is om alles wat vorig jaar al bij de rechtbank is besproken, opnieuw te doen. Het hof heeft nog tal van vragen die destijds niet aan de orde zijn gekomen. De rechtbank veroordeelde M. vorig jaar tot achttien jaar cel en tbs.

Robert M. boos
Robert M., hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak, kreeg het dinsdag tijdens de eerste dag van zijn proces in hoger beroep aan de stok met zijn rechters. De ondervraging door de magistraten maakte hem bij vlagen boos. M. twijfelde openlijk aan hun objectiviteit.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.