Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

RIVM: ‘Kinderen spelen beperkte rol in verspreiding coronavirus’

‘Kinderen spelen geen belangrijke rol in de overdracht van het coronavirus. Ze kunnen wel ziek worden, maar vaak zijn hun klachten heel mild’, concludeert het RIVM op basis van de eerste resultaten van een onderzoek naar de besmettelijkheid van kinderen.
iStock

Het is een vraag die iedereen, en zeker professionals die werken met kinderen, bezighield: dragen kinderen het coronavirus nou wel of niet gemakkelijk over? Volgens onderzoek door het RIVM spelen kinderen géén belangrijke rol bij het overdragen van COVID 19 (coronavirus).

Onderzoek

Dat wordt geconcludeerd uit de eerste resultaten van dit onderzoek, waarbij 54 gezinnen met één of meer coronapatiënten gevolgd werden. Volgens het RIVM blijkt uit het onderzoek dat het virus vooral wordt verspreid tussen volwassenen van ongeveer dezelfde leeftijd. Kinderen worden wel besmet, maar minder vaak dan volwassenen. En binnen gezinnen hebben vooral ouders hun kinderen besmet en niet andersom.

Opvallend was dat in geen van de onderzochte gezinnen de eerste besmette patient een kind van ónder de twaalf was. Volgens het RIVM ging het vaak om gezinnen met een zorgmedewerker die positief was getest.

Internationaal onderzoek

De resultaten bevestigen het beeld uit andere, internationale onderzoeken, meldt de Volkskrant. Zo is van alle haast 47 duizend in ons land geregistreerde covidgevallen minder dan 2 procent jonger dan twintig. Van alle patiënten die in het ziekenhuis belandden, is maar 0,7 procent kind of tiener.

Geen belangrijke rol

‘De resultaten van het onderzoek in Nederlandse gezinnen bevestigen het beeld dat kinderen geen belangrijke rol spelen in de overdracht van het virus. Ze kunnen wel ziek worden, maar vaak zijn hun klachten heel mild’, meldt het RIVM aan de NOS. ‘Bij het griepvirus zie je dat kinderen het virus vaak aan elkaar of aan volwassenen doorgeven. Dat lijkt bij het nieuwe coronavirus dus veel minder het geval.’

Vervolgonderzoek

Het RIVM heeft de resultaten gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Het onderzoek gaat verder met vijftig nieuwe gezinnen. Daarbij worden gezinnen met positief geteste kinderen onderzocht, in plaats van gezinnen met besmette zorgmedewerkers.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.