Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rekenkamer: 30.000 euro voor gedupeerde ouders ‘onrechtmatig’

Het besluit van staatssecretaris Alexandra van Huffelen om alle door de toeslagaffaire gedupeerde ouders 30.000 euro te betalen was ondemocratisch en onrechtmatig. Dat schrijft de Algemene Rekenkamer in een evaluatie van het kabinetsbeleid.
Staatssecretaris Alexandra van Huffelen. Foto D66

Van Huffelen nam het besluit om de 30.000 aan alle ouders uit te betalen onder druk van de Tweede Kamer, die vond dat de compensatie te lang op zich liet wachten. Al eerder werd duidelijk dat daardoor ook ouders die daadwerkelijk hadden gefraudeerd dit geldbedrag kregen.

Nu geeft de Algemene Rekenkamer aan dat de beslissing om alle ouders 30.000 euro uit te keren onrechtmatig was. Het besluit werd namelijk tegelijkertijd in een brief aan de Kamer en op sociale media bekendgemaakt. Hiermee werd de indruk gewekt dat het ging om een besluit in plaats van een voorstel waar het parlement nog iets over te zeggen had. ‘Daarmee is het parlement voor een voldongen feit gesteld,’ aldus de Rekenkamer.

Buitenspel

Het vooraf informeren en toestemming vragen van de Tweede Kamer voor het doen van uitgaven is ‘de hoeksteen van de parlementaire democratie’, zegt Ewout Irrgang van de Rekenkamer in Trouw. Hoewel hij begrip heeft voor de wens destijds – van Tweede Kamer én regering – om ouders sneller te compenseren, had de regering de Tweede Kamer niet op die manier buitenspel mogen zetten.

Het ministerie van SZW en de Belastingdienst zijn bezig met een programma om de dienstverlening rondom de kinderopvangtoeslag te verbeteren en het aantal hoge terugvorderingen terug te dringen. Met het aanleveren van gegevens aan de Belastingdienst over de afgenomen uren levert de kinderopvangsector een essentiële bijdrage. Lees het hele verhaal

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.