Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Regelgeving, handhaving en inspectie onoverzichtelijk

Regelgeving

 

Uit het onderzoek naar de kwaliteit van regelgeving, handhaving en inspectie in de kinderopvang, blijkt dat het systeem onoverzichtelijk is. Het rapport verscheen al op 18 april en Minister Kamp reageerde geschokt op het feit dat gemeenten in veel gevallen niet of nauwelijk handhaafden. Nu het volledige rapport te downloaden is, wordt duidelijk dat ouders en professionals vaak niet weten hoe de rollen verdeeld zijn en wie waar verantwoordelijk voor is. De meting vond plaats in 2009 en 2010.

Wie doet wat?
Houders van kinderopvanglocaties zijn in de eerste plaats verantwoordelijk voor de kwaliteit van de kinderopvang, de globale eisen uit de wet zijn verder ingevuld door de Convenantpartijen in het Convenant Verantwoorde Kinderopvang. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het toezicht op en de handhaving van de kwaliteit van de kinderopvang. De GGD controleert of de kinderopvang voldoet aan de wettelijke kwaliteitseisen, en de Inspectie van het Onderwijs beoordeelt jaarlijks of de gemeenten hun toezicht en handhaving conform de wet- en regelgeving uitvoeren. Regels worden niet altijd even scherp geïnterpreteerd omdat ze te weinig zijn uitgewerkt waardoor in het toezicht hier te summier aandacht aan wordt besteed.

Handhaving
Een ander knelpunt is dat handhaving binnen de kinderopvang vooral bij middelgrote en kleine gemeenten kinderopvang geen prioriteit heeft met als onderliggende oorzaken onvoldoende medewerkers en het ontbreken van continuïteit en deskunidgheid. Omdat de handhaving door verschillende afdelingen wordt uitgevoerd, ontstaan er afstemmingsproblemen. De onderzoekers concluderen: ‘Het systeem van toezicht en handhaving in de kinderopvang is nog onvoldoende uitgekristalliseerd: de normen zijn niet toereikend. Het systeem behoeft aanscherping en de handhaving behoeft als sluitstuk van het systeem versterking.’

Andere functie GGD
De onderzoekers van B&A Consulting (met ondersteuning van KplusV) komen met voorstellen om problemen op te lossen waaronder het terugbrengen van toezicht en handhavingsregels tot één of twee kernelementen. Door de functie van de GGD te versterken zouden kleine zaken sneller kunnen worden afgedaan met het instrument “Overleg en overreding”. Handhavingsacties door gemeenten zijn dan niet meer noodzakelijk. Een andere manier om de functie van de GGD te versterken is om hen de verantwoordelijkheid te geven van het register kinderopvang. De derde optie is om alle gemeentelijke handhavingstaken bij de 28 GGD-‘en neer te leggen.

Download hier het complete rapport >>

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.