Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Rechtszaak tegen Estro maakt weinig kans’

De rechtszaak die Abvakabo wil aanspannen tegen Estro maakt weinig kans. Dat zegt hoogleraar arbeidsrecht Leonard Verburg in het Financieele Dagblad. Abvakabo komt op voor de positie van ruim 3500 medewerkers door het flitsfaillissement ter discussie te stellen. Maar volgens Verburg is er helemaal geen sprake van een flitsfaillissement en staat Abvakabo in die kritiek dus niet sterk.
'Rechtszaak tegen Estro maakt weinig kans'
Foto: ANP Xtra

Of Abvakabo de rechtszaak daadwerkelijk aanspant, is nog niet bekend. Wel doen juristen binnen de vakbond onderzoek naar de mogelijkheden. Abvakabo heeft redenen om zorgen te hebben over de arbeidsvoorwaarden van medewerkers die overstappen naar Smallsteps. De organisatie ontvangt hierover veel vragen van bezorgde medewerkers.

Ontslagproces

Volgens een Smallsteps-woordvoerder is er geen reden voor zorgen. De arbeidsovereenkomst wordt één op één overgenomen, zegt zij. Er verandert dus niks voor dat deel van de medewerkers dat onder Smallsteps komt te vallen. Maar Abvakabo maakt zich ook zorgen om de ongeveer duizend medewerkers voor wiens locatie nog geen overname is geregeld. De vakbond spreekt van een opvallend willekeurig ontslagproces. De mensen die op een zijspoor belanden hebben volgens een woordvoerder van Abvakabo opvallend vaak ‘een vlekje’, zoals een ziekte of een onrustig arbeidsverleden.

Dat het faillissement van Estro een goed voorbereide en gewiekste actie was, daar zijn veel mensen het over eens. Eerst werd het hoofdkantoor verplaatst zodat er een stille bewindvoerder aangetrokken kon worden. Daarna werd er onderhandeld met HIG Capital dat al één van de investeerder van Estro was. ‘Een overname met een luchtje.’ Lees meer

Gecontroleerd faillissement

De vakbond wil aantonen dat de overname niet volgens de regels is gegaan. Daarmee zou de organisatie op een goedkope manier van overtollige medewerkers af zijn gekomen. Maar hoogleraar arbeidsrecht Leonard Verburg bestrijdt dat het zo is gegaan. ‘Estro is pas na haar faillissement overgenomen door Smallsteps. Het gaat hier wel om een nauwkeurig gecontroleerd faillissement, maar dat maakt geen verschil.’

De stille bewindvoerder en curator Wouter Jongepier gaf onlangs in een openbaar faillissementsverslag openheid van zaken over de Estro-overname door HIG/Smallsteps. Ook hij was niet altijd even gelukkig met de voorkeursbehandeling van HIG in het overnameproces. Lees zijn reactie hier.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.