Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Raad van State: continue screening gaat te ver

Continue

De Raad van State heeft kritiek op het plan om medewerkers in de kinderopvang iedere maand te screenen. Dit plan stuurde minister Asscher vandaag naar de Tweede Kamer, maar de Raad van State vindt de maatregelen veel te ver gaan en een vergaande inbreuk op de privacy van medewerkers.

‘Met meer toezicht is het niet mogelijk om elk risico uit te sluiten’ zegt de Raad op NOS.nl. Het adviesorgaan wil, dat het kabinet beter motiveert waarom het deze maatregel neemt en uitzoekt of er alternatieven zijn die minder ver gaan.

Justitiële gegevens
Continue screening van medewerkers in de kinderopvang houdt in, dat naast de Verklaring Omtrent Gedrag iedere maand een controle komt van justitiële gegevens. Als daaruit blijkt dat een medewerker wordt verdacht van gewelds- of zedendelicten, gaat er een seintje vanuit de gemeente naar de eigenaar van het kindcentrum waar die persoon werkt.

Inbreuk op de privacy
Volgens de Raad van State is dit een inbreuk op de privacy, omdat er nog geen sprake is van enige verdenking. Donderdag maakte de minister ook bekend dat alle medewerkers in de kinderopvang, de gastouderopvang en peuterspeelzalen per 1 juli een nieuwe VOG moeten aanvragen. Zo wil hij uitsluiten dat overtredingen in de tussentijd vanaf de vorige aanvraag van het VOG tot nu onopgemerkt zijn gebleven.

Bron: Rijksoverheid/ NOS
ANP Photo, Koen Suyk

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Ik vraag mij af waarom de huidige VOG, die al reeds zijn aangevraagd door iedereen niet opnieuw gescreend kunnen worden. In principe moet je er toch ook 1 aanvragen als je in dienst treedt, dus de privacy wordt toch al aangetast, en indien je niets te verbergen hebt moet dit ook geen probleem zijn. Echter door het allemaal opnieuw aanvragen van de VOG, worden de werkgevers weer onnodig op kosten gejaagd, want er staat in de CAO dat wij deze moeten vergoeden. Zo zijn er meerdere zaken verzonnen in Den Haag die het ondernemen in de kinderopvang er niet veel prettiger op maken. Begrijp mij niet verkeerd, ik ben voor een veilig kinderdagverblijf, maar ik krijg het idee dat Den Haag graag heeft dat ik mijn gezonde verstand ook maar gelijk uitschakel door een partij maatregelen er tegenaan te gooien waar je een aparte juridische, bouwkundige opleiding voor moet hebben. Waarom kunnen wij niet met de ouders om de tafel over wat zij prettig vinden en wensbaar voor hun kinderdagverblijf?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.