Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Profit en not-for-profit: weinig verschillen

Zijn er grote verschillen in kinderopvangorganisaties die een commerciële dan wel een stichtingsvorm hebben? Uit een analyse van Buitenhek blijkt van niet.
Profit of not fot profit.jpg
Verreweg de meeste commerciële organisaties zijn klein. Volgens Buitenhek zitten er erg veel eenpitters onder de commerciële organisaties. - Foto: ANP Photo

Ed Buitenhek maakte in opdracht van de Brancheorganisatie Kinderopvang een analyse van de verschillen tussen de profit en not-for-profitorganisaties in de kinderopvang.  De belangrijkste uitkomsten presenteerde hij op de druk bezochte algemene ledenvergadering van de BK op 5 oktober. Conclusie: als je kijkt naar uurtarief en kwaliteit (gemeten door het aantal overtredingen bij GGD-inspecties) zijn er nauwelijks verschillen.

Landschap

Buitenhek  portretteerde het landschap van commerciële en niet-commerciële organisaties. Als je puur kijkt naar het aantal houders, dan blijkt grofweg driekwart van de kinderopvangorganisaties een commerciële bedrijfsvorm te hebben. Maar ga je het omrekenen naar het aantal kindplaatsen, dan wordt het plaatje heel anders. Dan is 45 procent commercieel en 55 procent niet. Dat verschil valt de verklaren uit de organisatiegrootte. Verreweg de meeste commerciële organisaties zijn klein. Volgens Buitenhek zitten er erg veel eenpitters onder de commerciële organisaties.

Kwaliteit

Buitenhek heeft de kwaliteit afgemeten aan het percentage houders dat geen aantekening heeft gekregen bij de GGD-inspectie. Dat ligt bij de commerciële organisaties op 81 procent en bij de niet-commerciëlen op 86 procent. Dit marginale verschil kan volgens Buitenhek verklaard worden door de schaalgrootte. Eenpitters en kleine organisaties hebben vaker problemen bij de GGD-inspectie.

Uit het rapport van de Inspectie voor het onderwijs bleek ook dat er bij kleine kinderopvangorganisaties vaker handhavend opgetreden moet worden. Voor de kleine houders blijkt het lastiger om goed om te gaan met de ontwikkelingen. Lees meer

Ledenvergadering

Tijdens de ALV van de Brancheorganisatie Kinderopvang bleek ook in de discussies in de verschillende ‘Kamers’ dat het verschil tussen profit en not-for-profit eigenlijk geen rol meer speelt. De conclusie (plenair) was dat het onderscheid tussen beide organisatievormen niet nodig en wenselijk is. De Brancheorganisatie moet de boer op om te strijden voor de kwaliteit, aldus Felix Rottenberg.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.