Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Primetime-papatime bij SKSG

Wat kun je als kinderopvangorganisatie doen om te zorgen dat vaders meer activiteiten met hun kinderen doen? Kinderopvangorganisatie SKSG in Groningen besloot om samen te gaan werken met welzijnsorganisatie Mankracht. Zo ontstond het project ‘Primetime-papatime’.
Primetime-papatime-ThinkStock.jpg
et Primetime-papatime project organiseert maandelijks op woensdag- of vrijdagmiddag een activiteit waar kinderen van 4 tot 12 jaar samen met hun vader bijzondere en/of spannende momenten beleven. - Foto: ThinkStock

In het online magazine ZO! van Sardes staat te lezen hoe SKSG aan de slag ging met het verhogen van de betrokkenheid bij vaders. Het Primetime-papatime project organiseert maandelijks op woensdag- of vrijdagmiddag een activiteit waar kinderen van 4 tot 12 jaar samen met hun vader bijzondere en/of spannende momenten beleven. Alle vaders en hun kinderen zijn welkom bij de activiteiten, ook vaders die geen gebruik maken van de kinderopvang van SKSG. Hoewel SKSG graag meer vaders bij de kinderopvang zou willen betrekken, is dat niet het hoofddoel van Primetime-papatime. SKSG en Mankracht willen vooral bereiken dat vaders en hun kinderen samen actief bezig zijn.

Modderdag

Binnen het project worden niet-alledaagse activiteiten aangeboden, zoals een modderdag, leren striptekenen, samen muziek maken of survivallen. Om iedere maand weer een boeiende activiteit aan te bieden, is een klankbordgroep met verschillende vaders ingesteld. Samen brainstormen ze over het aanbod. De reacties na de eerste activiteiten zijn positief. Vaders geven aan het leuk te vinden om dit soort activiteiten met hun kinderen te doen. Een van de vaders vertelde: ‘Ik ben altijd op zoek naar dit soort activiteiten maar het is lastig om ze te vinden’.

Nevenopbrengsten

Er blijken ook mooie nevenopbrengsten van het project te zijn zegt een woordvoerder van SKSG: ‘Sommige vaders blijven nog even na een activiteit om met andere vaders van gedachten te wisselen en voor SKSG is het leuk om te zien dat de deelnemende vaders ook wat nieuwsgieriger zijn naar de kinderopvang’.

Samenwerking uitgebouwd

Het programma loopt nu bijna een jaar en Inmiddels is de samenwerking nog verder uitgebouwd. Samen met jongerenwerk, de gemeente en wijkteams zijn er plannen om seminars te organiseren over het thema vaderbetrokkenheid. De verschillende organisaties zijn gevraagd om met onderwerpen en thema’s te komen.

Lees het complete artikel in het online magazine ZO! >>

Zorgend ouderschap
Het online magazine ZO! maakt deel uit van het project Zorgend Ouderschap van kennisinstituut Sardes. Met het project besteden zij aandacht aan de rol van de mannelijke opvoeder. Samen met het Platform Zorgend Ouderschap initiëren zij activiteiten die bijdragen aan het betrekken van álle opvoeders van het kind. Zij inspireren de kraamzorg, consultatiebureaus, peuterspeelzalen en kinderopvangorganisaties om de mannelijke opvoeder nog meer aan te spreken.  Lees meer >>

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.