Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Praktijkonderzoek naar effect bkr moet beter beeld opleveren

Convenantpartijen in de kinderopvang gaan een praktijktoets uitvoeren naar de kosteneffecten van de nieuwe beroepskracht-kindratio (bkr) in de kinderopvang. Dit moet een beter beeld opleveren van de werkelijke kosten voor kinderopvangorganisaties, dan het SEO-onderzoek dat net is gepresenteerd door het ministerie.

Staatssecretaris van Sociale Zaken Tamara van Ark presenteerde de resultaten van het SEO Economisch Onderzoek. Daaruit bleek dat er voor de dagopvang gemiddeld een kostenstijging van 4,6 procent wordt verwacht als de beroepskracht-kindratio voor baby’s vanaf 1 januari 2019 gaat veranderen. Omdat dat lager ligt dan de eerder beraamde kostenstijging van 4,9 procent, en dit wordt doorberekend in verhoogde maximum uurprijzen in de kinderopvang, ziet Van Ark geen belemmering om de maatregel in te gaan voeren.

Theorie, geen praktijk

Volgens de convenantpartijen in de kinderopvang (Brancheorganisatie Kinderopvang, Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang, de vakbonden en BOinK) houdt het SEO-onderzoek echter geen rekening met allerlei praktijkzaken. ‘Het onderzoek van SEO is gedegen uitgevoerd, maar is gebaseerd op een theoretisch model’, aldus een reactie van Brancheorganisatie Kinderopvang.  Ook de BMK uit openlijk haar zorgen met een brief naar woordvoerder kinderopvang in de Tweede Kamer. Zij beschouwt het door SEO uitgevoerde onderzoek niet als afgerond. Voorzitter Sharon Gesthuizen: ‘Temeer omdat binnen de sector veel zorgen leven over de nieuwe bkr. Zorgen die wij als branchevereniging niet allemaal kunnen wegnemen. Het feit dat de resultaten van het onderzoek nog een praktijktoets missen en er bovendien een zorgwekkend hoge spreiding te zien is in de uitkomsten, versterken deze zorgen nog eens.’

Groepsruimten en groepsindeling

Met de niet-onderzochte praktijkzaken bedoelen de partijen andere groepsindelingen (zoals twee stamgroepen en twee vaste gezichten), de frictieleegstand (als een ruimte leegstaat als gevolg van een verbouwing) en andere praktische belemmeringen ten aanzien van groepsruimten en groepsindelingen. ‘Wij zijn van mening dat een praktijkonderzoek een ander beeld zou hebben gegeven.’ Wat de partijen ook zorgen baart, is de grote spreiding in de kostenverhoging. Brancheorganisatie Kinderopvang meldt op de website: ‘Bijna 600 organisaties krijgen te maken met een verhoging van meer dan 10 procent. Een nog groter aantal heeft niet voldoende aan het fiscaal maximum. Namelijk elke organisatie met een kostenstijging van meer dan 4,68 procent.’

Onderzoek Buitenhek

Vorig jaar liet Brancheorganisatie Kinderopvang Bureau Buitenhek onderzoek doen naar de kosteneffecten van de nieuwe bkr. Daar kwam een gemiddeld kosteneffect uit van 7,6 procent, kortom een stuk hoger dan de 4,7 procent uit het SEO Economisch Onderzoek. De voormalig minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher besloot vanwege dit onderzoek de maatregelen een jaar uit te stellen.

Weinig draagvlak

Volgens de BMK leeft er een brede zorg in de branche over de betaalbaarheid van de nieuwe bkr-regel. dit zorgt volgens de branchevereniging op weinig draagvlak voor deze maatregel. ‘De bkr-maatregel
is duur; kinderopvangorganisaties vragen zich openlijk af of deze investering de meest effectieve alsook de beste manier is om de kwaliteit van kinderopvang te verbeteren. Is de nieuwe bkr het beste wat er voor dit geld te koop is?’, vraagt Gesthuizen zich af.

Praktijktoets

Nu de resultaten bekend zijn, gaan de convenantpartijen alsnog een praktijktoets organiseren van het SEO-onderzoek. Zij willen dit zelf gaan bekostigen. Daarnaast gaan de convenantpartijen met elkaar in gesprek over mogelijke oplossingsrichtingen voor de grote spreiding. Dit laatste had Van Ark ook gevraagd. Zij gaf in haar brief aan graag met de branche in gesprek te gaan over de grote verschillen in de kostenstijging.

Lees hier de gezamenlijke brief van de convenantpartijen


Wat zijn de belangrijkste conclusies uit het onderzoek naar het effect van de aanpassing van de beroepskracht-kindratio in de kinderopvang vanaf 2019? Bekijk hier onze berichtgeving


 

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.