Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

PPINK daagt beleidsmakers uit een dag aan de slag te gaan in de kinderopvang

Werken in de kinderopvang een eitje? Pedagogisch professionals weten wel beter. Om beleidsmedewerkers en ouders te laten proeven aan het vak van pedagogisch professional, lanceert beroepsvereniging PPINK de campagne 'Een dag aan de slag in de kinderopvang’. Beleidsmakers, toezichthouders, wetenschappers en ouders nemen de uitdaging aan. ‘Na deze ochtend ben ik helemaal doordrongen van het belang van hun werk’, zegt Tuncay Uyanik, directeur Kinderopvang bij SZW.
ppink-daagt-beleidsmakers-uit-een-dag-aan-de-slag-te-gaan-in-de-kinderopvang
Tuncay Uyanik bij locatie 2Zwanen (kinderopvang 2Samen)

Met de campagne ‘Een dag aan de slag in de kinderopvang’ wil PPINK aandacht vragen voor de inhoud én de waarde van het vak van de pedagogisch professional in de kinderopvang. Onder pedagogisch professional wordt verstaan: pedagogisch medewerkers, gastouders, coaches en beleidsmedewerkers in de kinderopvang. Vandaag, op de Dag van de Pedagogisch Professional, lanceert PPINK de campagne officieel.

Een dag aan de slag in de kinderopvang

Myrte van Gurp, directeur van PPINK: ‘Als beroepsvereniging verbinden we pedagogisch professionals in de kinderopvang met elkaar.  En laten we heel Nederland zien dat pedagogisch professionals een belangrijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling en het welbevinden van het kind; de pedagogische impact van de beroepsgroep is groot. Hoe goed we het verhaal van de pedagogisch professionals ook vertellen en delen, het wordt natuurlijk pas écht duidelijk wanneer je  het vak zelf in de praktijk ervaart. Vandaar ons idee: waarom laten we ouders, en de personen die verantwoordelijk zijn voor beleid, toezicht en wetenschap achter de kinderopvang niet eens zelf ervaren hoe het is om dit mooie en verantwoordelijke beroep uit te oefenen? Door echt een dag aan de slag te gaan in de kinderopvang?’

Vloggen

Die uitdaging is aangenomen door een gevarieerd en enthousiast gezelschap van betrokken bij de kinderopvang. Zij gaan, of hebben dit al gedaan, aan de slag als pedagogisch professional in de kinderopvang. De deelnemers vloggen tijdens deze dag over hun verwachtingen en ervaringen. Deze vlogs worden de komende maanden gedeeld op de social mediakanalen van beroepsvereniging PPINK en de deelnemende vloggers en organisaties.

Zowel de vloggers zelf, als de kijkers, krijgen zo meer inzicht in wat het vak van pedagogisch professional inhoudt: wat de verantwoordelijkheden zijn, wat het vak mooi en waardevol maakt en welke knelpunten en uitdagingen er zijn.

SZW trapt af

ppink-daagt-beleidsmakers-uit-een-dag-aan-de-slag-te-gaan-in-de-kinderopvang
Tuncay Uyanik bij locatie 2Zwanen (kinderopvang 2Samen)

Tuncay Uyanik, directeur Kinderopvang bij het ministerie van SZW, en twee beleidsmedewerkers van SZW trapten de campagne af door mee te draaien in de kinderopvang. Tuncay Uyanik liep een ochtend mee bij de kinderdagopvang en hij zegt daarover: ‘Ik wist al dat de pedagogisch professionals belangrijk en ook zwaar werk doen en na deze ochtend ben ik helemaal doordrongen van het belang van hun werk. Het was zo mooi om wat langer de tijd te hebben en te zien hoe de kinderen spelenderwijs van elkaar leren en hoe de pedagogisch professionals de kinderen daarin ondersteunen. Vol inspiratie ben ik teruggegaan naar het ministerie.’

‘Creatieve, bevlogen mensen’

SZW-beleidsmedewerker Manon Persoon liep een dag mee bij een peutergroep. ‘Er wordt veel van pedagogisch medewerkers gevraagd. Ze maken lange dagen, waarbij ze van tevoren nooit weten hoe laat ze naar huis kunnen. Toch leerde ik hen kennen als creatieve, bevlogen mensen. Hun inzet en enthousiasme is aanstekelijk.’ Ook beleidsmedewerker Eveline de Vetten is enthousiast over haar ervaringen. ‘Hartverwarmend hoe snel ik door de collega’s en kinderen in de groep werd opgenomen als ‘juf Eef’. Ik vond het zeer waardevol om een dagje mee te lopen bij een groep en het werk van de pedagogisch medewerkers écht te ervaren.’

‘Kinderopvang is vakmanschap’

ppink-daagt-beleidsmakers-uit-een-dag-aan-de-slag-te-gaan-in-de-kinderopvang
Myrte van Gurp bij locatie Zo aan de Dortmundstraat (Zo kinderopvang)

Ook Myrte van Gurp draaide mee op de groepen: ‘Met eigen ogen heb ik weer kunnen zien dat kinderopvang vakmanschap is. Het was te gek een dag mee te kijken in het leven van jonge kinderen, en te zien hoe goed pedagogisch professionals inspelen op hun ontwikkeling. Het is belangrijk dat iedereen beseft dat de tijd van louter luiers verschonen en liedjes zingen ver achter ons ligt. Petje af voor alle bevlogen pedagogisch professionals!’

De vlog van Van Gurp, Uyanik en alle andere deelnemers is binnenkort te zien op de socials en website van beroepsvereniging PPINK.

Over PPINK

Beroepsvereniging PPINK is de beroepsvereniging voor pedagogisch professionals in de kinderopvang. Samen met haar leden en partners zet de vereniging zich in voor het versterken van de beroepsinhoudelijke positie van de pedagogisch professional, en het vergroten van het aanzien en de waardering voor het vak.

Dat doet de vereniging door de stem van de professional te vertegenwoordigen en namens hen invloed uit te oefenen bij besluitvorming door politiek en beleidsmakers. En door de beroepstrots van de pedagogisch professionals te vergroten, met onder meer de campagne ‘Proud to be PPINK!’

Pedagogisch professionals een stem geven. Met die ambitie werd beroepsvereniging PPINK vijf jaar geleden opgericht. De afgelopen jaren groeide PPINK uit tot een serieuze gesprekspartner in de sector. Directeur Myrte van Gurp blikt terug. ‘Er wordt eindelijk niet alleen over, maar mét pedagogisch professionals gesproken.’ Lees dit interview met Myrte in vakblad Kinderopvang (premium)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.